Schimmig over coalitievorming

Trots presenteerde Henk van Os van Partij 18PLUS vorige week het nieuwe coalitieakkoord. “Veertien hoofdstukken die bol staan van ambities” zegt hij over het stuk dat zijn partij is overeengekomen met SGP, CDA en VVD.
Voor de officiële presentatie van het akkoord werd door Van Os teruggeblikt op de coalitievorming. Als winnaar van de verkiezingen had Partij 18PLUS het voortouw en begonnen de besprekingen volgens Van Os met een leeg canvas. Met alle partijen vonden gesprekken plaats. Daarbij ging het niet over de standpunten, maar over de mogelijkheden die men voor coalities zag. “Er was geen oud zeer tussen partijen, wel tussen personen” aldus Van Os. Ook bij Partij 18PLUS lag er een blokkade op enkele personen. Die verkleinde de coalitiemogelijkheden. Vervolggesprekken brachten niet een verschuiving van de poppetjes, die andere partijen wensten.
Een uitnodiging voor de coalitieonderhandelingen bleef uit voor de ChristenUnie. “Dat deed echt pijn. We kwamen uit de verkiezingen met een extra zetel” aldus fractievoorzitter Robert Kooijman over de bittere pil die zijn partij te slikken kreeg. Onduidelijk blijft waarom de ChristenUnie aan de kant is gezet. “Wij kregen in een gesprek met Henk van Os te horen dat hij verder wilde met drie andere partijen” aldus Kooijman. Hij werd monddood gemaakt met de opmerking van Van Os dat de gesprekken tussen de partijen een vertrouwelijk karakter hadden.
Deze wijze van werken wordt gehekeld door Jeroen Rijsdijk van Pvda-GroenLinks: “Het was een zeer gesloten formatieproces. Veel andere gemeenten doen dit openbaar. Wat ons betreft gaat dat ook voor Ridderkerk gelden.”
Die openheid zal er niet met terugwerkende kracht komen. Volgens Van Os is maar de vraag of met de insteek van PvdA/Groen een ander resultaat zou zijn bereikt: “We zullen het nooit weten. Niet wat betreft dit coalitieakoord.”

Verschillende partijen zijn blij dat de coalitiepartners ook een deel van hun standpunten hebben meegenomen. "Maar het is een abstract document” vindt Jeroen Rijsdijk. Karin Kayadoe (LR) vindt het vreemd dat de zondag openstelling van winkels niet wordt voorgesteld. "Winkels open op zondag mocht van Partij 18PLUS de onderhandelingen niet in de weg staan. Er zou direct na de verkiezingen een voorstel komen, maar dat is alweer ingetrokken” merkt zij op. Volgens Henk van Os is aan het standpunt van zijn partij niets veranderd. Dat geldt ook voor de VVD. "Niet alles hebben we kunnen bereiken met dit coalitieakkoord. De zondag openstelling hebben we er niet in gekregen” aldus Linda Klaver, die namens de VVD de onderhandelingen mede voerde.