Gras op de dijk zorgt voor stevigheid
Gras op de dijk zorgt voor stevigheid Foto: Remie Kranendonk | REEM.

Maaien van dijken

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta om de twee weken iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze keer: het maaien van dijken.
Dijken zijn van vitaal belang, want ze beschermen ons tegen hoog water. Daarvoor moeten ze stevig zijn en blijven.

Gras geeft stevigheid
Ook het gras op de dijk zorgt voor deze stevigheid. De graswortels vormen zogezegd een deken over de dijk, die de grond bijeen houdt. Daarbij beschermt het gras de kleilaag tegen uitdroging door de zon. Door begin juni het gras te maaien, blijft het in goede conditie. Voordat we starten, controleren wij op nesten. In september maaien we nogmaals.

Biodiversiteit
Dijken zijn niet alleen belangrijk voor onze veiligheid, maar ook voor de natuur. Omdat het vocht in de dijkgrond varieert, kunnen er verschillende soorten planten groeien: biodiversiteit. Door een microklimaat op de zonzijde groeien daar weer andere plantensoorten dan op de minder zonnige zijde. Deze plantendiversiteit geeft insecten een grotere leefomgeving.

Ecologische maaiwijze
Het waterschap heeft vorig jaar getest met ecologisch maaien. We hebben stukken gras laten staan voor het natuurbelang. Zo kregen insecten meer kans. Deze maaiwijze is goed gebleken voor de natuur én voor de veiligheid van onze dijken, dus gaan we hiermee door.


'Dag van het Kasteel' op 6 juni op Buitenplaats Het Huys ten Donck 

De Dag van het Kasteel is hét moment waarop landelijk onze kastelen en buitenplaatsen voor het publiek in de spotlight wordt gezet, met elk jaar een ander thema. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen wordt de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven gebracht. Komende editie van Dag van het Kasteel, 6 juni 2022 (Tweede Pinksterdag) staat in het teken van rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, komend jaar 350 jaar geleden. Het huidige Huys ten Donck bestaat sinds 1746. Grote rampen hebben zich gelukkig sinds het bouwjaar niet op Het Huys afgespeeld; evenmin in Ridderkerk zelf. Maar ten tijde van de Spanjaarden hadden er in het verleden wel verwoestingen plaatsgevonden en kleinere rampen of persoonlijk tegenspoed en verdriet zijn wel aan de orde geweest. Met de speciaal op dit thema samengestelde Donckse Tour du Parc over rampen en voorspoed, brengt deze Dag van het Kasteel op 6 juni een bijzonder samenspel van klassieke muziek, dansvoorstelling, koor en cultuurhistorische verhalen waarme u door het unieke Rococo interieur en Landschapspark wordt geleid. Zelfs een kleine Proeverij "Koken in oorlogstijd” is met noodrantsoenen samengesteld, waar u van kan mee proeven. En gelukkig kan men na alle ‘rampspoed' aan het einde van de tour in vrijheid genieten van een heerlijk kopje koffie of thee erbij en kenni maken met het Donckse Landgoedwinkeltje.

Kaartverkoop
Entree bedraagt voor volwassenen € 7,50 per persoon; kinderen tot en met 12 jaren € 4,00 per persoon. Kaartjes zijn te verkrijgen via : /www.ticketview.nl/shop/huystendonck. Website: www.huystendonck.nl. Voor meer informatie mag men mailen naar Anja de Geus: wjdegeus@hetnet.nl.