LEZERS SCHRIJVEN

Mooi-weer-partij
Aristoteles zei het reeds: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wat vandaag de school is, is morgen het volk. In dat opzicht heeft de grootste coalitiepartij het slim aangepakt door dat deel van het electoraat te benaderen op social media en het met prachtige one-liners aan zich weten te binden.
Veelal holle retoriek, maar de uitslag laat zien dat jongeren kennelijk voordelen zien in een politieke partij die zich nadrukkelijk profileert als een partij voor de jeugd. Let wel: profileert. Want die jeugdige kiezer zou zich eens moeten afvragen hoeveel hij of zij er de afgelopen jaren mee is opgeschoten. Hoeveel hebben bijvoorbeeld een woning kunnen betrekken en belangrijker nog, hoeveel in Ridderkerk?
Ook het nieuwe collegeprogramma biedt hen geen constructief houvast of toekomst. Natuurlijk is het een gelikt geschreven stukje propaganda en het lijkt allemaal heel wat: Nieuwe media, digitale kanalen en “data-gedreven werken”. Tjonge jonge. Evenzo aansprekend zijn begrippen als optredens, evenementen en jongeren actief betrekken bij participatietrajecten. Maar alles omgeven met vrijblijvende condities als “waar mogelijk”, “er is aandacht voor”, “we onderzoeken” en “we kijken naar”.
Dat geldt evenzo de felbegeerde eerste woning. Jongeren worden “geïnformeerd” (wederom: “we streven naar”), maar nergens is concreet te lezen hoevéél (meer) woningen men wil bouwen en wanneer. Zelfs het tientje inschrijfgeld is gesneuveld.
Het meest trieste is evenwel het totale gebrek aan aandacht voor de problemen in de jeugdzorg, naast woningnood wellicht de grootste uitdaging voor lokale bestuurders. Geen initiatief, geen plan van aanpak, niets! Slechts een “lobby richting het Rijk” om het betaalbaar te houden. Kennelijk is het geen zorgkwestie, maar een geldkwestie. Gevreesd moet dan ook worden dat als de optredens en evenementen achter de rug zijn, veel jongeren met een serieuze vraag waarschijnlijk tot ontdekking komen dat zij hebben gestemd op een mooi-weer-partij.

Peter van Veelen