Jan Bakker en Helen Bouter hebben hun praktijk overgedragen
Jan Bakker en Helen Bouter hebben hun praktijk overgedragen

Einde nadert voor “Bakker & Bouter”

Algemeen

RIDDERKERK - Jan Bakker en Helen Bouter stoppen deze maand met hun fysiotherapiepraktijk. Op 30 juni hebben ze hun laatste werkdag, maar volgende week nemen ze al afscheid van de 41 jaar geleden gevestigde praktijk. “Bakker & Bouter” is verkocht aan PMC in Balans dat met ruim vijftig therapeuten werkzaam is in de provincies Zuid-Holland en Zeeland.

“We zijn ervan overtuigd dat ze ons werk in Ridderkerk op dezelfde manier zullen voortzetten. Het is een goede partij die vanuit dezelfde visie werkt. Ik ken de directeur al twaalf jaar en heb er alle vertrouwen in” zegt Jan Bakker.
Jan en Helen begonnen hun praktijk op 23 januari 1981 in hun eigen woning aan de Rosmolen in Drievliet. De woonkamer werd er ingericht als praktijkruimte en het paar woonde die jaren in de slaapkamer. “De woonkamer was groot genoeg voor twee behandelruimtes, die gescheiden waren door een tussenwand. We hoorden alles van elkaar. We hadden er ook nog voldoende plek voor een oefenruimte” blikt Helen terug.
In 1992 verhuisde de praktijk naar een nieuw onderkomen in Het Zand. Bakker & Bouter werd hier een begrip en de praktijk werd snel groter. In 2007 kon er uitgebreid worden met een tweede gebouw na het vertrek van het naastgelegen consultatiebureau.

De fysiotherapeuten hebben in ruim veertig jaar natuurlijk veel zien veranderen. “Het menselijk lichaam is natuurlijk niet veranderd, maar inzichten van behandelwijzen wel. Vergeleken met de theorie van vroeger onderzoek je nu veel meer zelf. Dossiervorming, zoals nu, was er vroeger natuurlijk ook niet bij” aldus Helen.

Bovendien deed de techniek haar intrede met onder meer mogelijkheden voor het maken van echo’s en shockwave voor behandeling van o.a. chronische pijnen. Toch worden er in de praktijk minder apparaten gebruikt dan voorheen: “Na gedegen onderzoek doe je nu echt veel meer met je handen naast het oefenen da de patiënt thuis moet doen” benadrukt Jan Bakker.

Samenwerking
Als sterk punt van de praktijk wordt het streven naar samenwerking genoemd. Bakker en Bouter zetten daar al vroeg op in: “Eerst hebben we contact gelegd met alle verwijzers, met name de huisartsen in Ridderkerk. Dat hebben we uitgebreid met de specialisten in de ziekenhuizen. Het is belangrijk dat ze weten wat wij voor ze kunnen betekenen. Mijn overtuiging is dat je betere zorg krijgt door samenwerking. Een arts kan iemand met klachten naar ons doorverwijzen en wij kunnen het oordeel van een arts vragen als wij iets niet vertrouwen.”

Afscheid
Op 17 juni is er een afscheidsreceptie voor verwijzers, leveranciers en andere relaties. Patiënten die afscheid willen nemen hebben hiervoor gelegenheid op 18 juni tussen 11.00 en 14.00 uur bij de praktijk aan de Zeemanstraat.