LEZERS SCHRIJVEN

Besturen in tijden van crisis 
Het coalitieakkoord opgevraagd en gelezen. In deze tijd besturen zal niet meevallen: er is veel onrust, beleid moet gecorrigeerd, inwoners zakken door hun bestaansgrond: een laag inkomen, geen goede woning, afhankelijk van een uitkering. Rijken redden zich wel, armen zijn de klos.
Daarbij leven we ook in een crisistijd. We zitten namelijk in een grote klimaatcrisis. Daar is geen ontkomen – en geen ontkennen! – meer aan. Veel zorgen dus.
Om dit onder ogen te zien is wakker worden noodzakelijk. Iedereen moet uit de slaapstand. Ook de coalitie. Dus: Een poosje stoppen met het uitgeven van kavels voor dure huizen en nu een poosje huizen bouwen voor minder-bedeelden; zij wonen óók hier.
De openbare ruimte wordt misbruikt. Dat is erg, want die ruimte is van ons allemaal. Er wordt te veel toegelaten; scooters staan her en der, oudere scooters vervuilen méér dan een vrachtwagen op dieselolie.., vier auto's op de straat voor één adres, toenemend vliegtuiglawaai, hard rijden.
En nog steeds geen 80-km grens op de snelwegen rondom ons. Ridderkerk is allang geen dorp meer. Waar blijft de metro? En de afgeschafte sociale werkplaats?
Veel gesteggel over drie windmolens. Snelle plaatsing is echt noodzakelijk. Het is namelijk crisis!
Wat mooi zou het zijn als de gemeente zélf óók molens plaatst, bij voorbeeld naast de A 38 bij Bolnes. Alles in eigen hand, geen overlast en wij krijgen gemeente-stroom! Kosten betaald uit de miljoenen die de verkoop van Eneco opbracht. Op dezelfde grond bomen, veel bomen. Crisis vraagt om snel handelen, toch!?
Ik hoor bij de stuurlui aan-de-wal, ja. Maar ik hoop van harte dat het de komende vier jaar geen 'doorkabbelen' wordt, of een 'beetje van dit en een beetje van dát.' Erg benieuwd dus naar de daden van de coalitie.
We staan voor een enorme koersverandering. Dat is allang bekend, maar het besef lijkt niet goed door te dringen.

G. Buis