Alex Boogers op het podium van het Farelcollege
Alex Boogers op het podium van het Farelcollege Foto:

Alex Boogers inspireert op Farelcollege

Op woensdag 18 mei was succesauteur Alex Boogers te gast op het Farelcollege in Ridderkerk. Het doel van het schrijversbezoek, georganiseerd dankzij de Schrijverscentrale door docenten Astrid Willemse en Jack van de Winkel samen met Geerke van 't Veer van de Bibliotheek AanZet, was om leerlingen kennis te laten maken met een schrijver. Een groot succes! Leerlingen stonden in de rij voor een selfie of signering van hun boek.
De leerlingen vonden het bijzonder om Boogers zijn levensverhaal te horen vertellen. Hij groeide op in een laaggeletterd arbeidersmilieu in Vlaardingen en kon zichzelf niet herkennen in de boeken die hij op school moest lezen. Wel schreef hij altijd al voor zichzelf, om zijn gedachten en gevoelens te ordenen. Pas toen hij wat ouder werd, merkte hij dat het schrijven ook een manier was om de wereld naar zijn hand te zetten, om geld te verdienen zelfs. Boogers drukte leerlingen op het hart om niet te zeggen dat je niet van lezen houdt, want dan geef je bij voorbaat al de culturele elite een voorsprong en "hebben ze je precies waar ze je willen hebben”. Je kunt wel zeggen dat je het goede boek nog niet hebt gevonden of dat je er nog niet over bent gestruikeld.
Inspiratie uit alle hoeken
Boogers heeft een grote liefde voor vechtsporten en zijn beslissende boek was dan ook een biografie over Muhammad Ali. Zijn grote held Bruce Lee is ook bekend onder de leerlingen van het Farelcollege. Het antwoord op de vraag uit het publiek "Jackie Chen of Bruce Lee?” was dus snel gegeven. Al met al een bijzondere middag, waarbij je zeker bij sommige leerlingen een vonkje zag overslaan, alleen al omdat de schrijver op een ontspannen manier over zijn persoonlijke geschiedenis vertelde.