Briefje van de Koningin in de lamp met complimenten
Briefje van de Koningin in de lamp met complimenten Foto:

Ontmoetingen met leerlingen

Het is donderdag 9 juni even na elf uur als Koningin Máxima samen met schooldirecteur Martijn Eeuwijk het Máximacollege binnenstapt. Ze meldt zich net als andere bezoekers bij de balie, waar twee dienstdoende leerlingen met grote ogen zien dat ze zich registreert op de bezoekerslijst.
Kort daarna is de Koningin in gesprek met docente over de betekenis van het Máximacollege. Bij de aansluitende rondleiding gaat ze uitgebreid in gesprek met volledig verraste leerlingen. Binnengestapt bij MáxiMooi (het praktijklokaal met kapsalon en nagelstudio) praat ze met de kapsters en schuift ze spontaan aan bij de nagelstyliste om haar nagels te laten doen: "Ze kunnen wel een beurt gebruiken, want ze zijn heel ongelijk.”
Bij haar bezoek aan het praktijkrestaurant vertelt een leerling trots dat ze na de zomervakantie mag gaan werken in een hotel. Ze heeft hiervoor certificaten voor werken in de keuken en bediening in een restaurant behaald. Een andere leerling toont trots aan Máxima zijn VCA-pasje. Het heeft het gelijknamige veiligheidscertificaat behaald en kan met dit pasje laten zien dat hij op een bouwplaats aan het werk mag.
Drie leerlingen hebben de eer dat ze met de vorstin mogen praten over hun portfolio. Dikke mappen waarin alles is opgenomen voor het behalen van hun diploma's.
Tweedejaarsleerlingen zien Máxima ineens aanschuiven bij hun les Positive Behavior Support (PBS), waar ze ook inspirerende woorden tot de scholieren richt. Als het hoge bezoek na bijna anderhalf uur vertrekt zijn bijna alle lokalen leeggelopen.