Op veel plaatsen is er ecologisch beheer.
Op veel plaatsen is er ecologisch beheer. Foto:

Waar gaat maaisel heen?

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta tweewekelijks over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze week: Waar gaat ons maaisel heen?
Door ons veranderde groenbeleid passen wij ecologisch beheer toe op ongeveer 60 procent van onze bermen. Dat betekent dat wij het maaisel na een aantal dagen verwerken en storten op verschillende zogeheten verwerkingslocaties. Op deze plaatsen willen wij het maaisel zo duurzaam mogelijk benutten.

Potstal
Een van onze verwerkingslocaties is een veehouderij waar het maaisel wordt gebruikt in de potstal (een stal waarin de mest wordt opgepot). Bij deze werkwijze wordt een deel van het maaisel aan de koeien gevoerd en een deel wordt opgestrooid in de stallen. Het opgestrooide maaisel in de stallen wordt na verloop van tijd samen met de mest uitgereden over de landbouwpercelen.

Bokashi
Een deel van ons maaisel wordt in 2022 gebruikt als bokashi (gefermenteerd maaisel). Dit is een proefproject in samenwerking met agrariërs, de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland. Het maaisel wordt afgedekt opgeslagen waarna het een proces aangaat waarbij onkruid afsterft en belangrijke voedingsstoffen worden behouden. Na een aantal maanden wordt deze bodemverbeteraar over landbouwpercelen uitgereden.

Compost
Het overige deel van ons maaisel wordt gestort op verwerkingslocaties waar het tot compost wordt omgevormd.


LEZERS SCHRIJVEN

Zo kan het ook!
Wat waren wij teleurgesteld. We hadden ons opgegeven als vrijwilliger voor de ontvangst van vluchtelingen uit Oekraïne. Na een succesvol verloop van de eerste groep, keken we uit naar de volgende groep. Na weken wachten, was het zover. Een volgende groep kwam eraan, maar wat bleek niet uit Oekraïne, maar uit Ter Apel. Teleurgesteld en bom vol vooroordelen, want dat waren toch gelukzoekers, criminelen, vaak vechten enz. hebben we deze groep van 100 man ontvangen. Sceptisch stonden we er tegenover. Wij dachten eerst zien wat ons gaat overkomen. Maar wat hadden we ons vergist. Wat een leuke, goede, correcte goedgemanierde, dankbare personen waren dit. Ze kwamen overal vandaan, uit Somalië, Pakistan, Syrië enz. Hulpvaardig waren ze, ze wilden overal mee helpen, alles doen, waren overal dankbaar voor. Zelf had ik besloten iedere ochtend scrabble eggs en gekookte eieren te komen brengen voor het ontbijt. Als ik aan kwam rijden stonden ze mij al op te wachten om de tas uit de auto te halen. Geen moeite teveel. Altijd goedgemanierd erbij. En bovenal wat hebben we gelachen met ze. terwijl we de meesten niet konden verstaan. Deze bezoekers hebben zich in Ridderkerk welkom gevoeld, meer dan welkom. Ze zeiden jullie hebben ons met open armen ontvangen en een meer dan een welkom gevoel gegeven. Hun dankbaarheid was zo ontroerend en mooi om te zien. Hierdoor was de sfeer onderling bij hun ook zo goed en hielpen ze elkaar waar nodig was. Wat moet ik er nog meer aan toevoegen dan hun laatste avond we allemaal met hun gedanst hebben op Arabische muziek. En allemaal waren onze bezoekers, de managers, de beveiligers, medewerkers van Facet, de vrijwilligers enz. Het was een mooi en waardig afscheid. Wij hebben met elkaar deze bezoekers het gevoel kunnen geven dat ze mens zijn en welkom in Ridderkerk. Wat was ik ontzettend trots en dankbaar op ons mooie dorpje Ridderkerk. Gemeente well done!         

Anja de Geus