Tonia Ruybroek: "Deze club maakt vrienden voor het leven"
Tonia Ruybroek: "Deze club maakt vrienden voor het leven" Foto:

Poseidon ’56: al 65 jaar een sociale vereniging

De Ridderkerkse zwem- en waterpolovereniging Poseidon ’56 bestaat 66 jaar, maar viert komend weekend het 65-jarig bestaan. Een van vorig jaar uitgesteld feest. “Nu het weer kan willen we het groots vieren. Ons clubhuis is bijna twee jaar gesloten geweest. Zonder belemmeringen kunnen we nu weer bij elkaar zijn” zegt Tonia Ruybroek van de jubileumwerkgroep.
“In de werkgroep zijn alle geledingen van de club vertegenwoordigd. We zijn met waterpolo, trim en zwemmen echt één vereniging. Ook hebben we altijd één bestuur gehad” benadrukt ze.
Tonia vult aan dat Poseidon een sociale club is met veel vrijwilligers: “We hebben nu bijna 300 leden. Zeker een kwart daarvan is ook als vrijwilliger voor de club actief. Daarbij zijn 25 trainers die 42 weken per jaar aan de badrand staan.”
Tonia, die vanaf haar negende lid is van Poseidon, behoort ook tot de leden die van aanpakken weten. Ze gaf zwemlessen voor de recreatieve zwemmers, was actief voor de jeugdcommissie, floot bij waterpolowedstrijden en zat ongeveer tien jaar in het bestuur. “Het is een club waar iedereen zich gezien voelt. Plezier in de sport is het voornaamste. Het is bij ons echt gericht op de breedtesport. Wij zullen geen Olympische kampioenen voortbrengen. We kunnen jeugdzwemmers wel brengen naar het NK. De echte talenten stromen door naar andere clubs. Ook kun je bij ons al snel meedoen met waterpolo” vertelt Ruybroek.
De onderlinge band van clubleden wordt als een belangrijke troef gezien. “Velen zijn hier vrienden voor het leven geworden. Dat maakt ook dat mensen vaak samen opstaan voor de club. Ze hebben de vereniging in hun hart gesloten en willen niet dat dit verloren gaat.” Ook een warme vriendschap betreft de jarenlange samenwerking met de medewerkers van Zwembad De Fakkel.
De toekomst van Poseidon ziet er goed uit. De club is financieel gezond en heeft een ledental dat al jaren rond de 300 schommelt. Wensen zijn er wel, zoals renovatie van het zwembad. “Die wandschildering van die Orca is leuk en daar kijken we al 30 jaar tegenaan. De gemeente zal er binnenkort toch iets aan moeten doen. Hopelijk met een groter bad, want we kunnen nu zelf geen zwemwedstrijden organiseren en voor waterpolo op hoger niveau is het ook te klein.”

Jubileumfeest
Poseidon' 56 viert het jubileum op zaterdag 25 juni . In sporthal De Fakkel is vanaf 15.00 uur de strijd om "De Alles Kunner” met diverse spelletjes. Tussen 17.00 en 18.00 uur is er een welkomstborrel in clubhuis "De Druppel”. Rond 17.30 uur is de formele opening door wethouder Fleur Stip. Voor het clubhuis is een ‘wall of fame' gemaakt met ruim 500 foto's uit de historie van de vereniging.
Van 18.00 tot 21.00 uur is er vrijzwemmen voor jong en oud in het recreatiebad. Gelijktijdig kan er genoten worden van een BBQ met gezellige muziek. Oud-leden kunnen zich hiervoor ook melden. Deelname aan de BBQ kost € 12. Vanaf 21.00 uur kan iedereen meedoen aan de Pubquiz "Ik hou van Poseidon”. Daarna mag het nog lang een feestje blijven.
Sponsors van deze feestavond zijn De Fakkel, Boels en slagerij Vreugdenhil.

Uit de oude doos van Poseidon '56