De FERRY tijdens overtocht in 2021.
De FERRY tijdens overtocht in 2021. Foto:

Elektrisch pontje zorgt voor deining op de Waal

Het plan om een pontje over de Waal bij de Wevershoek te laten varen, zorgt voor onrust bij roeiers, zeilers en natuurbeschermers. Ook wethouder Meij is verrast.

Het gaat om een verbinding met de FERRY, een elektrisch pontje. Joop Veenis van het bedrijf Future Mobility Network in Delft heeft het pontje twee jaar geleden ontwikkeld, samen met ondernemer Pieter Berkman.
Er is toen een haalbaarheidsstudie gedaan naar een veer over de Waal bij de Wevershoek, maar het bleek toen te duur. Veenis en Berkman hebben de ontwikkeling van FERRY toen zelf betaald. "Omdat we geloven in het concept.”
Vorig jaar heeft FERRY bij Koudenhoorn gevaren. Volgens Veenis waren de omstandigheden daar te vergelijken met de Waal. Het water werd daar druk gebruikt, onder meer door een sloepenverhuur en een zeilvereniging.
"Het pontje is geprogrammeerd om te stoppen of te ontwijken als er ander verkeer is op het water”, legt Joop Veenis uit. Daarvoor bezit de FERRY sensoren. "Dat ken je misschien van een Tesla. Maar wij gebruiken een nog wat duurdere techniek. Die kijkt honderd meter rondom.” Het pontje is volgens hem ‘super wendbaar'.
In januari heeft de provincie het plan goedgekeurd.
Lees verder op pagina 3.