LEZERS SCHRIJVEN

Lancaster en veel meer
Donderdag 30 juni was ik aanwezig bij de herdenking bij het Lancaster monument. Ook het college van burgemeester en wethouders waren daar aanwezig om ook gedenken dat daar de Britse Lancaster bommenwerper neerstortte met de daar omgekomen zes bemanningsleden.
De burgemeester hield daar een mooie toespraak over de Lancaster en het belang dat we hier steeds weer aan gedenken, waar ze ook nog aanhaalde het nieuwe nationaal monument vlak voor de kust van het Friese dorpje Molkwerum om alle vermiste vliegeniers te gedenken die in het IJsselmeer zijn omgekomen.

Maar over een mooi museum wat we hier in Rijsoord hebben waar nog veel meer over de oorlog en de Lancaster te zien is werd niets verteld. Want dit zelfde college ziet het voor elkaar te krijgen het museum in Rijsoord ten onder te laten gaan.
Waar juist kosten nog moeite gespaard zijn, om het volledige verhaal van de Lancaster te vertellen en te laten zien, er zijn in het museum veel onderdelen van de Lancaster te zien. Ook is er een mooie film gemaakt over de Lancaster, ook hiervoor zijn kosten nog moeite gespaard. Terwijl de gemeente Ridderkerk een armzalig propellerblad aanschafte om er een herinneringsonderdeel van te laten maken, terwijl er veel meer was om een mooi herinneringsstuk van te maken.
Maar in het museum is meer te zien, zo is in het originele lokaal te zien en ingericht hoe het er op 15 mei 1940 uit zag, toen de capitulatie van Nederland daar werd getekend. Ook is er een mooie film te zien over het bombardement van Rotterdam in het daar aanwezige planetarium. Ook in een mooi ingericht lokaal laat men daar zien hoe het er vroeger op de scholen uitzag.

Kortom, een mooi leerzaam museum met veel materiaal om te herdenken en zuinig op te zijn. Maar het college wil dit museum ten onder laten gaan. Zo wil men met de heer Los afrekenen op zijn tijd die hij in de raad zat en het nogal eens niet eens was met andere raadsleden en het college. Het college wil de school dus helemaal leeg hebben en in het capitulatielokaal wat foto's van de capitulatie laten zien. Een armzalige bedoeling wordt het dan, net als het onderdeel bij het Lancaster monument.


C. van ‘t Zelfde