Het slaan van de eerste paal voor het geluidsscherm
Het slaan van de eerste paal voor het geluidsscherm Foto:

LEZERS SCHRIJVEN

Gezondheidsschade

Nadat ik het stukje over de gezondheidsschade in De Combinatie van 30 meihad gelezen, kwamen er bij mij toch wel wat vragen en andere gedachten op. Hoe wilt de afzender van het stukje over de gezondheidsschade dat Nederland eruit gaat zien? Schiphol was er al in het begin van de vorige eeuw. De mensen die er nu wonen wisten toch dat er vliegtuigen overvlogen. De snelweg A15/16 bestaat ook al minstens 65 jaar. De meeste inwoners van Ridderkerk weten niet beter. Ook vraag ik mijzelf af hoe dhr. de Winter leeft. Leeft hijzelf in een zelf gebouwde bubbel? Hoe verplaatst hij zich buitenshuis? Profiteert hij ook niet van het hedendaagse vervoer. Hij heeft het voor elkaar dat er een geluidswal geplaatst wordt bij 'het gat van Ridderkerk', en wilt nu misschien weer aandacht om door heel Nederland een 'geluidswal' te plaatsen? Hoe hoog moet die wal dan wel worden bij Schiphol? Ikzelf ben van mening dat deze niet helpt omdat de wal veel te ver van de huizen afstaat. Fijnstofbeperking heeft hier naar mijns inziens geen positief resultaat. Als dhr. de Winter zoveel last heeft van deze perikelen, vraag ik mijzelf af waarom hij nog in de Randstand woont? Misschien ben ik hier te cru. Wij leven nu eenmaal in een wereld van de moderne economie, en hij profiteert er ongetwijfeld ook van op de één of andere manier. Misschien is het daarom verstandig om te verhuizen naar......hutje op de hei?

Peter Pannet


Hoera, het scherm komt

Helaas wordt er slechts door een beperkte groep gejuicht. De mensen die het dichtst bij de nieuwe geluidsmuur langs de A15 wonen doen zeker niet mee. Integendeel zij zijn boos, heel boos. Al jaren geleden zou die muur er komen maar juist de mensen die het dichtst bij de rijksweg wonen hadden er totaal geen behoefte aan. En nog niet. De mensen op de onderste woonlagen van de flats zijn straks hun uitzicht kwijt en ervaren onvoldoende geluidshinder om blij te zijn. Op de bovenste verdiepingen kijkt men wel over de muur heen maar men weet dat Rijkswaterstaat indertijd verklaarde dat de geluidshinder bij hen door de muur juist zal toenemen. Door de milieumensen die dit vuurtje hebben aangestoken is dit aspect wijselijk verzwegen. Nergens lezen we iets over wat er voor de mensen die daar wonen zal worden gedaan. Trouwens, het feit dat al de klagers over geluidshinder verder weg wonen dan de flatbewoners zelf zet vragen bij hun klachten. Komt hun overlast wel hier vandaan? 

Het meest boos is men in de flats nog over het feit dat de bewoners nooit hebben mogen meepraten. Er is uitsluitend geluisterd naar een groepje mensen dat verder van de probleemplek woonde. De gemeenteraad nam het besluit zonder de omwonenden gehoord te hebben. Ja, toen de teerling al geworpen was, kwam er een hearing. De gemeente stuurde een ambtenaar die niets wist van de zaak en die een warm avondje beleefde met woedende bewoners die al hun gram op hem stortten, terwijl de echte verantwoordelijken wijselijk thuis waren gebleven. Mogelijk ter compensatie van het verloren uitzicht komt er nu binnen de gezamenlijke muur een uitbreiding van de begraafplaats zodat men nu in de vorm van rijen grafstenen een gratis memento mori krijgt. Nergens lees ik over een vergelijkend onderzoek naar het effect van de muur door resultaten van nu te vergelijken met die van straks. Bang voor de resultaten? Het kan nog, maar het is een kwestie van een paar dagen want dan staat de muur er. En er komt nog een verrassing voor de bewoners van de flats. Straks worden in een aantal nachten heiwerkzaamheden uitgevoerd recht voor de slaapkamerramen van uitgerekend de mensen die de muur niet wilden. Ver bij de huizen van de voorstanders vandaan. Die kunnen alle nachten genieten van de slaap der (veronderstelde) rechtvaardigen. 

Jan Sintemaartensdijk
Seringenplantsoen