Afbeelding
Foto: Jos Wesdijk

LEZERS SCHRIJVEN

Hoera, er komt een scherm
in 'het Gat'

Ook al haal ik wetenschappelijke studies aan waarin onomstotelijk wordt bewezen dat stikstofdioxide, en vooral dan het ultrafijne fijnstof, in elke concentratie zeer gevaarlijk is voor de volksgezondheid - en het is waar, we wonen nu eenmaal in gebied waar we daar overvloedig mee te maken hebben - dan nog zijn er bewoners die het ontkennen. Peter Pannet komt met niet ter zake doende opmerkingen over hoe ik me buitenshuis verplaats, of ik niet wil verhuizen naar de hei en ik er soms op de een of andere manier van profiteer. Ik ga verder niet in op zulke persoonlijk getinte opmerkingen.

Jan Sintemaartensdijk is waarschijnlijk vergeten dat in het geluidsonderzoek van de gemeente van 2012 het Goudenregenplantsoen en het Seringenplantsoen als ‘slecht’ werden aangemerkt. Dat de bewoners nooit hebben mogen meepraten, wat hij beweert, is totaal onjuist. Met wethouder Japenga zijn er meerdere gesprekken met bewoners van de flats geweest. Daar was Lucht & Geluid ook bij. We hebben ons nooit verstopt.

Er is ook wel degelijk, een vergelijkend onderzoek geweest naar de effecten van een scherm nu en straks. Dat onderzoek heeft Jan Sintemaartensdijk kennelijk gemist. Dat onderzoek gaf aan dat op sommige plaatsen voor de bewoners van de flats een demping van het geluid van 50% (dat is een halvering van de geluidsterkte) of meer te behalen is. Op andere plaatsen in de wijk is dan wel niet halverering van het lawaai te bereiken maar in elk geval wel winst, zoals in de Jasmijnstraat. En dat geldt ook voor de andere kant van de Populierenlaan, voor de bewoners van het Seringenplantsoen die ook voor delen van de flats een winst boeken met een halvering van het geluid.
Lucht & geluid heeft in gesprekken met de bewoners zich ook een voorstander getoond van een transparant scherm. Dan konden sommige bewoners, wat ze graag wilden, de auto’s blijven zien. Maar dat werd door het Seringenplantsoen afgewezen.

Dick de Winter,
werkgroep Lucht & Geluid


Uitdrogende bomen

Op maandag 11 juli meldde ik maar weer eens dat de plantencontainers en de grote verhoogde planten/bomenbakken aan de Werfkade en op de pier weer extreem aan het uitdrogen zijn. Deze melding doe ik al minstens 12 jaar meermalen per jaar. Tot mijn genoegen kreeg ik de volgende dag dat op 13 juli de bakken water zouden krijgen. En dat gebeurde. De bewateraars nog geen 2 uur bezig geweest met wateren. Wat een tuinman noemt grond zwart maken met water. M.a.w. nog minder dan op een groeiende plaat. Even dacht ik dat de heren na de schaft terug zouden komen. Niet dus. Dit heb ik direct gemeld op 13 juli. Niks meer gezien en vernomen tot 15 juli eind van de middag, zelfs geen terugkoppel mail. Nu is het zo dat ik extra info geef waarom de containers en constructies zo snel uitdrogen. Ook geef ik ter info de volledige Latijnse naam van de bijzondere bomen die ernstig te lijden hebben onder het gebrek aan water. Dat was niet handig; waarschijnlijk wordt er gedacht dat ik het over een Grieks gerecht heb. Maar ik heb even na gegaan wat het herplanten van deze bijzondere minsten 25 jaar oude bomen de gemeenschap kost: ongeveer 20.000 euro per stuk, inclusief planten enz .

Het zijn maar zes bijzondere bomen. Een dag uitstellen van water geven kost de boom met de moeilijke naam vier dagen extra om te herstellen. Geen probleem toch, dan zagen we ze maar om, net zoals al jaren terug is gebeurd op de pier. Bomen weg, geen onderhoud meer, een kniesoor die er op let en het kost de burger ook niks meer. Mochten de heren niet weten hoe ze water moeten geven en de bijzondere bomen kunnen redden, dan wil ik het met genoegen even voordoen. Hopelijk komt het nog in orde.

Peter J. den Tek