Een camera op de maaier
Een camera op de maaier Foto: No use without permission.

Maaien in de toekomst?

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. Deze week over het maaien in de toekomst.
Hoe kunnen wij nog zorgvuldiger omgaan met de flora en fauna in ons werkgebied? Om die vraag te beantwoorden, hebben we laatst in de Hoeksche Waard de 'Mowhawk’ getest. Een bijzondere maaiarm met een camera.

Mowhawk
Dit bestaande systeem, waarvoor waterschap Hollandse Delta een nieuwe toepassing heeft bedacht, hebben wij met de ontwikkelaar getest. De camera maakt 5 foto's per seconde, die de machinist in zijn cabine ziet. Tijdens onze test gebruikten wij de beelden alleen als hulpmiddel voor op de trekker om beter vogelnesten te zien en beter over de rietkraag heen de vorm van de sloot te zien. In de toekomst kunnen wij door dit systeem misschien slimmer en nog duurzamer werken en uiteindelijk ook automatisch vogelnesten herkennen.

En verder?
Deze eerste test laat kansen zien, maar roept ook vragen op. Deze beantwoorden we eerst, voor we kunnen bepalen of er een vervolg komt. Het gaat hier om vragen als:
- Heeft de camera bij brede en smalle sloten goed beeld?
- Ziet de machinist echt meer nesten dan zonder dit systeem?
- Wat is er verder nodig om dit werkbaar te krijgen?


LEZERS SCHRIJVEN

(Hoera) een scherm?
Een reactie op de ingezonden brief van mijnheer de Winter in de Combinatie van 21 juli jl.
Even voor de duidelijkheid; het scherm heeft geen enkel effect op het niveau van fijnstof. Daarvoor staat het scherm te ver weg van de bebouwing.
Dat, volgens mijnheer de Winter, een geluidsonderzoek de kwalificatie “slecht” geeft bij o.a. het Seringenplantsoen is in strijd met de door Rijkswaterstaat gehanteerde normen. Zij vinden dat het geluidsniveau onder de norm is en daarvoor betalen zij dus niet aan mee aan het scherm. De Gemeente Ridderkerk draait volledig op voor de kosten. (eenmalig €1 miljoen pre-corona, waarschijnlijk €3 miljoen post-corona, daarna jaarlijkse kosten voor o.a. erfpacht)
Dat er gesprekken zijn geweest met de Gemeente en de bewoners van het Seringenplantsoen, klopt. Echter zij mochten meepraten toen het proces al in een ver gevorderd stadium was en stonden vanaf het begin al met 1-0 achter. De werkgroep zou bij deze gesprekken aanwezig geweest zijn. Ik heb ze daar niet gezien.
Ik denk dat de heer de Winter ook iets gemist heeft m.b.t. de effecten van het scherm. In opdracht van de Gemeente is, door een onafhankelijk bureau, o.a. een verschilcontouren kaart gemaakt. Hieruit komt naar voren dat de door de heer de Winter beweerde demping van 50% hooguit te behalen is in de nabijheid van het scherm. Echter hier woont niemand.
In een klein deel van de wijk West is de reductie 3db en in het overgrote deel van de wijk ligt dit op 0 tot 1db.
Mijnheer de Winter stelt verder dat zijn werkgroep meerdere gesprekken met bewoners van het Seringenplantsoen heeft gevoerd. Hoe komt het dan dat de bewoners zo verrast waren dat er een scherm kwam en dat er op een door de Gemeente belegde bijeenkomst op 23 april 2018 zoveel mensen aanwezig waren dat het zaaltje te klein was?
Maar goed, door jaren lang lobbyen van de werkgroep heeft men zijn zin.
De bewoners van de wijk West die écht de effecten van dit scherm ondervinden zijn de bewoners van de flats aan het Seringenplantsoen. Zij kijken tegen een muur aan.


Rob Jelderda