Een impressie van het plan voor Bolnes-Zuid
Een impressie van het plan voor Bolnes-Zuid Foto:

LEZERS SCHRIJVEN

Waanzinnige plannen voor Bolnes
Heeft u ook dat stukje in de krant gelezen?: “Gebiedsontwikkelaar Zero People werkt in samenwerking met het architectenbureau JURY! aan een ontwikkeling voor Bolnes-Zuid.”
Ik heb er de hagelnieuwe geluidsbelasting- & luchtverontreinigingskaarten maar eens bij gepakt; daar kun je helemaal niet bouwen als je aan de huidige regels wilt voldoen!
Nu zal de gemeente wel weer een uitzondering maken om daar toch een inbreidingslocatie te kunnen bouwen. Maar dan moet je niet in de tuin willen zitten; daar ga je dood door de luchtvervuiling van de snelwegen die er omheen liggen. Of je wordt er doof van. Het moet een autovrije wijk worden. Zinloos als er drie snelwegen omheen liggen! Het gebied ligt namelijk als een grote U ingesloten door de A15&16 en de A38. Met als sluitstuk de Rotterdamseweg. Ik vraag mij af of de benodigde geluidsmuren ook door de nieuwe bewoners betaald gaan worden. Want die zijn heel hard nodig om hier aan de waarden te komen die de Wereld Gezondheid Raad voor ogen heeft. De overige milieu vervuiling zal op slinkse wijze moeten worden weggetoverd. Windmolens die de vervuiling wegblazen of zo. Dit soort bijkomende kosten zullen we waarschijnlijk met zijn allen te behappen krijgen; afgewenteld via de belastingdienst!
Nog vreemder is dit plan als je kijkt welke locaties onze gemeente in beeld heeft om wel te bouwen; langs de rivier moeten 1200 dure, veelal hoogbouw, woningen komen. Me veel beton en weinig groen. Want groen kost vierkant meters, en dat levert geen WOZ inkomsten op. En de nodige vernieuwbouw binnen de bebouwde kom. Dit stukje in de elleboog is eigenlijk het laatste stukje grond waar een normaal denkend mens de industrie kan herhuisvesten die wordt weggewerkt voor het plan Rivieroevers. Maar het is aan de politiek; en dat is altijd onvoorspelbaar!

C.G.J. Broeders

Bomen aan Werfkade
Gisteren (woensdag 20 juli is alsnog het water geven aan de Werfkade hervat. Maar communicatie kan lastig zijn als iemand wel van goede wil is, maar niet helemaal de taal machtig is. Dan kan het zijn dat de Pier en Werfkade hetzelfde is. Ik vermoed ook dat daarom de Werfkade twee weken terug niet is gedaan. De ijzeren containers op de pier zijn nu onder water gezet. Dit lijkt voldoende, maar als de grond hard of uitgedroogd is spoelt het water zo weer uit en dan lijkt de bak verzadigt. De gemetselde bakken op de Werfkade (met de bijzondee bomen!) hebben weer een ander probleem. In deze bakken staan ook struiken/heesters (o.a Mahonia Ovalifolium) die ontzettend goed tegen droogte kunnen. Men sproeit dus ruim over de bakken en dan lijkt het dat het goed gaat. Om nu de bomen die nog al wat kosten bij her planten goed van water te voorzien moet men de slang er gewoon 15 per boom bij leggen. De struiken/heesters worden dan gelijk ook voldoende van de "rest" voorzien. Op de Werfkade was/is het dus een druppel op een gloeiende plaat geweest. Ik zou adviseren zo snel mogelijk proberen de bomen te redden. De bomen takelen ontzettend snel af. Ik heb dit zelden zo ontzettend snel in 50 jaar zien gebeuren. Ik denk met rustig de dompelpomp te laten draaien is een halfuurtje per boom genoeg. Als zet het nog redden.

Peter J. den Tek