Antonia Los met haar boek over Baaltje
Antonia Los met haar boek over Baaltje Foto:

Verder in familiegeschiedenis

De 81-jarige Antonia Los heeft een nieuw boek geschreven onder de titel ‘Baaltje’. Ze is de schrijfster van de eerder verschenen uitgaven, die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen: ‘Trijntje, van dienstmeisje tot heldin in Frankrijk’ en het boekje ‘Bastiaan Los, een tuinder uit Zwijndrecht’.
Deze keer is zij op zoek gegaan naar de naam Baaltje. Waar komt die naam vandaan? Bij deze zoektocht stuitte zij op andere verhalen over haar voorouders, de familie Van Nes.
Twee gezinnen uit Rijsoord spelen de hoofdrol in haar nieuwe boek.  Allereerst het gezin van Baaltje Nugteren die trouwde met Abraham van der Kulk en na de dood van Abraham hertrouwde met Jacob van Nes. Het andere gezin is het gezin van Willempje Schop die getrouwd was met Cornelis van Nes. "Baaltje, waar komt die naam vandaan? Dat was mijn grote vraag. Ik ben er niet helemaal achter gekomen. Wel vond ik veel over de boerenfamilies en de vlasserij in het dorp Rijsoord. Vooral de familie Van Nes speelt een grote rol. Baaltjes tweede man is een Van Nes. Dit boekje geeft de beschrijving van enkele gezinnen in de jaren van ongeveer 1850 tot 1950" zegt de schrijfster.

Boekpresentatie
Haar nieuwe boek leest als een streekroman en het verhaal is aangevuld met brieven, foto’s en krantenknipsels.
Op zaterdagmiddag 13 augustus zal zij vanaf 14.00 uur, op voor de familie Van Nes historische grond, in de museumschool te Rijsoord haar boek presenteren.
Het 208 pagina's tellende boek is op bestelling ook verkrijgbaar bij de boekhandel. De paperback kost 18 euro (ISBN nummer 9 789403668055).