Peter van Dijk bekijkt met Jacqueline Oostdijck een vitrine
Peter van Dijk bekijkt met Jacqueline Oostdijck een vitrine Foto:

Bij 3x2 is het wandelen minder geworden

De expositie over 3x2 had geopend moeten worden door Lien Oostdijck, de weduwe van touroprichter Sjaak Oostdijck. De 101-jarige ‘tante Lien’ had zich daar op verheugd, maar is onvoldoende hersteld van een heupbreuk. Haar dochter Jacqueline nam in de Oudheidkamer de honneurs waar.
Voor het doek werd gelicht hield 3x2-voorzitter Peter van Dijk een korte toespraak. “Hé jongens, hé meisjes” klonk het ter inleiding met de woorden van het bekende 3x2-lied. Van Dijk ging daarna kort in op de historie van de jeugdtour. “We spreken niet over het 50-jarig bestaan. Daar is niet iedereen het over eens. Voor sommigen is de oprichting in 1971, anderen spreken over 1972 of 1970. Zeker is wel dat we dit jaar de 50ste editie organiseren.”
De voorzitter deed aansluitend de herkomst en naamgeving van 3x2 uit de doeken. “Eerder was Sjaak Oostdijck de grote man achter de Waardentour. Dat evenement werd vervlochten met de jeugdvierdaagse. Het werd een zesdaagse met twee dagen trimmen, twee dagen wandelen en twee dagen fietsen. Vandaar de naam 3x2.”
Volgens oude berichtgeving was deze zesdaagse “gekruid met wedstrijden en dagelijks een verkeerstest”. Elementen die die jeugdtour vandaag de dag nog kent. “Het wandelen is wel stukken minder geworden. Er wordt alleen maar van en naar de fietsen gelopen. Maar de verkeerstest hebben we nog.”