LEZERS SCHRIJVEN

Bomen in bakken
Afgelopen weken heb ik herhaald gewaarschuwd (al jaren) dat de heesterbomen bakken op de Werfkade en pier extreem aan het uit drogen zijn.
Er is actie ondernomen op de pier en de Werfkade werd vergeten. Ik heb dit maar weer gemeld en zowaar, er werd weer actie ondernomen.
Het water geven gebeurde op de manier die een vakman “grond zwart” maken noemt. Wat er intussen als neerslag is gevallen heeft geen naam.

Maar de zes bijzondere bomen van ongeveer 25 jaar oud (met een vervanging en herplanting waarde van minstens 20.000 per stuk) zijn mogelijk nog te redden.
Ik zal nogmaals uitleggen waar om deze bijzondere bomen zo uit drogen. Zowel de Werfkade als de pier heeft een betonnen vloer. Daarop zijn betonnen of stalen bakken van circa 1meter hoog geplaats met daarin bomen en struiken. Het gevolg is dat warmte, wind en vorst aan zes kanten bij de grond kan komen. Normaal is dat aan één kant

Als er niet heel snel iets gebeurt hoef ik nooit meer te waarschuwen dat het mis gaat en bent u van de bomen en ondergetekende af.
Meer als 95 % van het blad is er al af en ik denk dat eind volgende week het blad er af is. Deze bomen zullen dan vrijwel zeker niet meer herstellen daar er geen blad meer aan de boom meer zit

Wat er nu moet gebeuren? De aannemer hangt de dompelpomp in de Nieuwe Maas, start het aggregaat en legt de slang ongeveer 30 minuten bij de voet van de bomen en kan 6 keer 30 minuten een gat in de krant lezen. De aannemer moet de pomp niet op volle snelheid laten draaien, daar anders de grond dicht slaat.
Een voordeel is dat het overtollige water gelijk de bak in loopt en de rest van de heesters voorziet van water. Het water dat uit de bak op de kade of pier loop spoelt weer de Nieuwe Maas in, dus geen verspilling van Maas water en zeker geen drinkwater.
Ik hoop dat iemand begrijpt wat bomen voor ons betekenen en niet allen de mond vol heeft over milieu maar ook wat doet.

Peter J. den Tek