De mooist versierde fietsen van dit jaar
De mooist versierde fietsen van dit jaar Foto:

Feestelijke finale van 50ste jeugdwielertour 3x2

De 50ste editie van jeugdwielertour werd zaterdagmiddag feestelijk afgesloten in sporthal De Fakkel. Er werd teruggeblikt op een prachtige fietsweek en een heerlijke dag in diergaarde Blijdorp. Met het bezoek aan de dierentuin werd het jubileum gevierd met ruim 180 kinderen en 75 vrijwilligers.
Voor het dagje uit werd met bussen naar Rotterdam gereden vanaf Hotel Van der Valk Ridderkerk. Bij terugkeer was daar voor iedereen een heerlijke snackmaaltijd. Ook in de hotelzaal werd er volop gezongen door de deelnemers. De 3x2-strijd werd ook bij dit uitstapje niet vergeten. Er was een quiz. Verder moesten de punten dit jaar verdiend worden met vijf dagen strijden. Na de traditionele spelletjesdag (en zwemmen in De Fakkel) met gelijktijdige fietsenkeuring op maandag werd er gefietst naar zwembad Binnenmaas bij Mijnsheerenland, het zwembad in Nieuw-Lekkerland en zwembad De Louwert in Hendrik-Ido-Ambacht. De waterspelen waren dit jaar meer dan welkom. “We hebben nog nooit zo’n warme editie gehad. Gelukkig waren er veel schaduwplekken” aldus 3x2-voorzitter Peter van Dijk, die zoals altijd kritisch was bij het opmaken van de balans. Dit keer was er geen botsing met de gemeente of omliggende plaatsen, maar stak hij de hand in eigen boezem. “Na twee jaar zonder 3x2 was deze editie zeker geen routine. Het was donderdag bij Alblasserdam een puinhoop. Maar we hebben geteld. We zijn daar geen kinderen kwijtgeraakt” blikte hij terug op een missertje.
De finale in de sporthal werd kort bijgewoond door de 101-jarige Lien Oostdijck. De weduwe van 3x2-oprichter Sjaak Oostdijck. Zij was eerder fysiek niet in staat om de 3x2-tentoonstelling in de Oudheidkamer te openen, maar het feest in De Fakkel wilde ze graag meemaken. Met speciaal vervoer werd ‘tante Lien’ naar de sporthal gebracht, waar ze onthaald werd met een ovationeel applaus.

Afscheid
Peter van Dijk deelde medailles uit aan zijn medebestuursleden en had daarbij een speciaal woord voor Marjan Bravenboer, die gaat stoppen. Dat geldt ook voor de voorzitter die na 38 jaar met stille trom dacht te kunnen vertrekken. Hij had buiten burgemeester Attema gerekend. Zij verraste hem met een afscheidscadeau van de gemeente. De burgemeester sprak respect uit voor de hele organisatie van de afgelopen week. “Het was extreem moeilijk na het overlijden van Arie den Hoed, maar toch is het gelukt om de kinderen een heerlijke week te bezorgen.”
Na de bekendmaking van de winnaars klonk het 3x2-lied met een door Ingrid den Hoed aangepaste tekst. Zij maakte er een afscheidslied voor Peter van. De vertrekkend voorzitter werd tijdens het zingen bedolven onder rozen.

Winnaars
De jubileumeditie van 3x2 werd gewonnen door groep 10, het team van Groente en Fruit Van Gelder met als leidsters Ingrid den Hoed en Anoushka Lans. De tweede plaats was voor Brood- en banketbakkerij Vos. De groep van Xebius eindige als derde. De eerste plaats in het Versierde Fietsenklassement was voor Groente- en Fruit Import Van Ooijen.

Afscheid van Peter van Dijk