De molen aan de Waalweg kan nog niet draaien
De molen aan de Waalweg kan nog niet draaien

De Rijsoordse molen moet wachten op wieken

Algemeen

De iconische korenmolen van Rijsoord wordt gerestaureerd en zou aanvankelijk op 10 september heropenen, tijdens Open Monumentendag. Die datum gaat de molen helaas niet halen.

door Merel Donia

Vorig jaar werd er in heel Nederland grootschalig onderzoek gedaan naar de wieken van molens, aangezien er landelijk twijfels waren over de kwaliteit van onder andere de lasnaden. Tijdens de controle bleek dat ook de wieken van de Rijsoordse molen niet goed waren. ,,Ontzettend zonde’’, vertelt Michel Berkhout, voorzitter van Stichting De Rijsoordse Molen. ,,Want vorig jaar is de hele molen opgeknapt. De voegnaden zijn aangepakt en het geheel staat vers in de lak”. In 2022 bestaat de molen namelijk 200 jaar en dat wilde het gezelschap graag groots vieren. ,,Maar dat kan niet zonder draaiende molen. De roeden, zoals ze eigenlijk heten, worden momenteel gerestaureerd bij Restauratie Werkplaats Schiedam. Zij hebben aangegeven dat het hout dat nodig is niet op tijd geleverd kon worden. We balen er enorm van”.

Wanneer de wieken er weer op gaan? De stichting hoopt eind september, maar ook voor hen blijft het gissen. “Het vervelende is dat de werkplaats ons geen specifieke datum kan geven. Het plaatsen van nieuwe roeden is overigens fantastisch om te zien. Het houtwerk van die enorme wieken wordt altijd maar tot halverwege afgewerkt. Deze worden vervolgens door de askop van de bovenas heen gestoken – dat noemen we ‘opsteken’ – en aan de andere kant vastgetimmerd door vakmensen”. Als er een datum is geprikt verschijnt dat snel online, zodat bezoekers kunnen komen kijken.

Het is volgens Michel verder een bijzonder verhaal hoe de financiering rondgekomen is voor de wieken. ,,Omdat we enkel met vrijwilligers werken, zijn we voor dit soort groot onderhoud afhankelijk van sponsors. Gelukkig hebben de provincie Zuid-Holland en gemeente Ridderkerk enorm bijgedragen. Maar mooi was ook dat er vanuit de buurt veel werd geregeld. We kregen financiële hulp van stichtingen, particulieren, noem maar op. Dat onderschrijft nog maar eens hoe betrokken gemeenschap we hebben!” De enige reguliere inkomstenbron is de molenwinkel, waar zelfgemalen meel en bloem verkocht wordt. Elke zaterdag is die open en is het een drukke boel bij de molen. Michel lacht: ,,We zijn daarom hard op zoek naar meer gezellige vrijwilligers!” Omdat de Rijsoordse molen door het gebrek aan wieken zelf niet kan malen, worden er momenteel ambachtelijke producten van andere molens verkocht. Hiermee wordt tevens cakemix of pannenkoekenmix gemaakt. Ook streekproducten zoals jam en honing vind je in de winkel.

Op Open Monumentendag is de molen wel gewoon geopend en kun je naast producten ook een rondleiding krijgen van de jonge molenaar Tom Blaak. Het feest naar aanleiding van het tweehonderdjarig bestaan moet nog even wachten. Dat wordt gevierd op Nationale Molendag 2023, die traditiegetrouw valt op de tweede zaterdag van mei.