Het 'karretje' van Buurtpreventie Bolnes met grofvuil uit de wijk
Het 'karretje' van Buurtpreventie Bolnes met grofvuil uit de wijk Foto:

Rijke oogst van milieuactie Bolnes

De maandelijkse milieuactie, op 5 november gehouden in Bolnes, heeft in drie uur tijd meer dan dertig volle vuilniszakken met afval opgeleverd. ‘Vuilnisbaas’ Rigard Verhulst en zijn partner haalden met de kar van Buurtpreventie Bolnes ook nog grof vuil weg in de Krammerhof. Een lege papiercontainer die er naast stond werd in een moeite door in de voortuin van de eigenaar gezet. 
Verhulst is al vanaf de eerste milieuactie, ruim zes jaar geleden, actief. “We gaan maandelijks op pad met acht tot tien personen, voorzien van handschoenen, prikkers, vuilniszakken en ringen om de zak in op te hangen. De actie is onderdeel van Buurtpreventie Bolnes. Ik ben de man van het ‘karretje’, maar werk ook mee aan het onderhoud van het gebouw waarin we zitten. Ik ben begonnen bij de buurtpreventie en van het een kwam het ander”. Zijn vrouw staat hem tijdens de opruimacties altijd trouw terzijde en helpt hem bij het inladen van het afval. De afvalinzamelaars zetten de volle zakken steeds op de hoek van een straat, die vervolgens met de kar wordt opgepikt en naar het Bolwerk wordt gebracht. Afgelopen zaterdag viel het mee met het grove vuil. “We treffen ook wel eens in het wild geparkeerde bankstellen aan, autostoelen of autobanden, een keer een tweelingkinderwagen. Momenteel staan er ook twee lachgasflessen klaar om af te voeren. Eèn fles is gevonden in de bosjes bij de Saturnusflat”. In de komende week komen er nog enkele fietsen binnen die al lange tijd onbeheerd ergens in de wijk staan. De gemeente zorgt er voor dat het vuil wordt opgehaald.

Grofvuil
Het afval in de Krammerhof zou er volgens een melder al langere tijd staan. Toon Huizer:”Eigenlijk zou dat niet moeten. Wie grof vuil heeft en het zelf niet kan wegbrengen kan het aanmelden bij Bar Afvalbeheer, de vuilinzamelaar van de gemeente Ridderkerk. Als het vervolgens op de afgesproken datum wordt neergezet wordt het opgehaald”. De vrijwilligers van de buurtpreventie noteren tijdens hun ronde door de straten ook of er ergens afval staat. Dit wordt vervolgens door de leiding van de Buurtpreventie Bolnes doorgegeven aan de gemeente, die daarop actie moet ondernemen.
De inwoners kunnen ook zelf veel doen om hun wijk schoon te houden, bijvoorbeeld het rondzwervend afval in hun eigen straat opruimen. Plastic flesjes, drankblikjes, verpakkingen van afhaalproducten, ze horen niet op straat. Opgeruimd staat netjes en het geeft ook nog eens een goed gevoel als iedereen daaraan bijdraagt. De eerstvolgende milieuactie staat gepland op zaterdag 3 december. Wie wil meehelpen kan zich dan om 9.00 uur melden bij het Bolwerk in De la Reijstraat.

(Tekst en foto Lida Saaij)


Schoen zetten bij open haard van Het Kruispunt

BARENDRECHT - Kinderen kunnen vanaf 12 november een hele leuke knutselkleurplaat in theater Het Kruispunt ophalen. Zij kunnen hiervan hun eigen schoentje knutselen en bij de open haard in Het Kruispunt zetten. Tussen 30 november en 3 december stopt de Sint een cadeautje in de schoen. Het mooist geknutselde schoentje ontvangt tevens ook een leuk verrassingspakketje! De knutselkleurplaat is in Barendrecht op te halen in Het Kruispunt, 't Plein en diverse winkeliers op de Middenbaan. Ook is de kleurplaat te downloaden via www.hetkruispunt.nl/sintschoen.