Lege stoelen bij de fractie van Partij 18PLUS
Lege stoelen bij de fractie van Partij 18PLUS Foto:

Begrotingsdebat met lege raadszetels

Aan de raadsvergadering over de begroting en het nieuwe collegeakkoord werd niet meegedaan door alle raadsleden. Terwijl alle fracties op volle sterkte aanwezig waren bleven vijf van de zeven zetels van Partij 18PLUS overdag leeg.
Pas bij de stemmingen ’s avonds werden de gelederen gesloten. Het kwam de partij op kritiek te staan. Erna de Wolff (ChristenUnie) vindt het wegblijven van raadsleden niet goed voor het opbouwen van onderling vertrouwen.
Ook Björn Ros (Pvda-GroenLinks) vindt dat de lokale partij zich van een verkeerde kant laat zien: “Het is belangrijk dat we als raad eenheid uitstralen en dat we met zijn allen debatteren.”
Lucien Westbroek, fractievoorzitter van Partij 18PLUS, pareert de kritiek. “Ik verwacht niet dat onze leden hier de hele dag aanwezig zijn als we dit ook met z’n tweeën goed af kunnen. Hij voegde eraan toe dat dat de afwezige raadsleden het allemaal online konden beluisteren.
De begrotingsvergadering wordt gezien als de belangrijkste raadsvergadering van het jaar. Het wordt ook wel aangeduid als “het feest van de democratie”.
Traditiegetrouw brengen alle partijen met de algemene beschouwingen hun politieke barometer. Ook hier wordt door Partij 18PLUS niet aan meegedaan: “Wij beschouwen het hele jaar.”