Jaarlijkse maaischouw

Ieder jaar controleert waterschap Hollandse Delta of grondeigenaren de sloten langs hun perceel goed hebben onderhouden. Dit heet de schouw. De maaischouw start 1 december en de baggerschouw 2 januari.
Heemraad watersysteem Dorenda Gerts: “Onze schouwmeesters controleren elk jaar het onderhoud van 7.300 kilometer sloten. Het onderhoud is nodig voor betere doorstroming van het slootwater, minder stankoverlast en betere waterkwaliteit. Door een goed onderhouden sloot kan het waterschap regen en smeltwater goed afvoeren.”

Herinneringsbrief
Op de website van het waterschap, www.wshd.nl/schouw, staat wie een bepaalde sloot moet onderhouden: het waterschap, de gemeente of een particulier. Er moet voor 1 december gemaaid zijn. Als het maaiwerk niet of niet goed is uitgevoerd, stuurt het waterschap een herinneringsbrief met een termijn aan de betreffende grondeigenaar.


BeterBoompje bij Clementine

BARENDRECHT - Iedereen uit de BAR-rego kan een duurzame kerstboom online bestellen en daarna ophalen bij Café Clementine, het restaurant in de kas, direct naast station Barendrecht. Daar wordt ook een Winter Food Fair met allerlei heerlijkheden georganiseerd.
De kersbomen zijn van BeterBoompje dat bomen aanbiedt die teruggeplant kunnen worden. Daarnaast zijn er bomen zonder kluit, waarvoor twee andere bomen worden aangeplant. Als deze boompjes groot genoeg zijn kunnen ze gemiddeld vijf jaar lang worden gebruikt als adoptiekerstboom.
Meer over dit initiatief: www.beterboompje.nl. Op deze site kunnen de bomen ook worden besteld.
Wie bij Clementine een BeterBoompje komt ophalen kan ook houdbare producten doneren voor de Voedselbank. De bomen kunnen op 3 en 10 december worden opgehaald. Op de zaterdagen 3, 10 en 17 december is er een Winter Food Fair en kan men meedoen aan diverse workshops.