De winnaar van Witroka's tentoonstelling 2022: de Gouldamadine van D. Baan
De winnaar van Witroka's tentoonstelling 2022: de Gouldamadine van D. Baan Foto:

Witroka: Vergrijzing onder de kleurkanaries

“Ik woon hier al jaren in de buurt, maar ik kom hier voor het eerst kijken.Ik wist van het bestaan niet af.” Het is een uitspraak die men bij Witroka wel vaker te horen krijgt. Al ruim 40 jaar huist de vogelvereniging achter het puntje van de Westmolendijk, maar niet veel Ridderkerkers zijn bekend met de club die toch al ruim 65 jaar bestaat. Het beeld dat het houden van vogels een hobby voor oudere mensen is, is moeilijk te ontkennen.

door Martijn Gorter

Afgelopen week was de jaarlijkse tentoonstelling van vogels in het eigen clubgebouw. De eerste sinds 2019, vanwege de coronaperikelen. De lange periode van de pandemie liet ook bij Witroka haar sporen na. Diverse kwekers deden hun vogels weg en de club komt op dit moment niet boven de 50 leden uit. Maar corona is niet de enige oorzaak van de terugloop. Voorzitter Arno Wubben beseft dat de vogelverenigingen een ongewisse toekomst tegemoet gaan. “Het is een hobby die niet de aandacht van de jeugd heeft. In het enkele geval dat er een jong persoon lid wordt, komt dat bijna altijd omdat een familielid ook vogels houdt.” Maar die enkele uitzondering weegt niet op tegen de vergrijzing binnen de vogelverenigingen in het algemeen, dus ook bij Witroka: ,,Ook de energiecrisis is voor kwekers een reden om te stoppen, aangezien de vertrekken voor de vogels natuurlijk verwarmd moeten zijn”, vervolgt Wubben. De afname van de ledenaantallen weerspiegelden ook in het inbrengen van vogels voor de tentoonstelling. Het aantal deelnemers nam ten opzichte van de vorige show met een kwart. Waar in 2019 nog 44 kwekers hun vogels inbrachten, waren er dat deze editie nog maar 33.

Prijzengeld
Ondanks de mindere vooruitzichten werd het voor de deelnemers en bezoekers een mooie tentoonstelling. Ruim 350 kanaries, kromsnavels, tropen en andere soorten kregen een beoordeling van de keurmeesters. Wubben hoopt dat dat aantal in de toekomst weer gaat toenemen: ,,In de mooie jaren hadden we hier soms wel 700 of 800 vogels staan. Dit jaar konden we het prijzengeld verhogen dankzij diverse sponsors, waardoor we hopen dat de tentoonstelling in de toekomst nog wat meer kwekers van buitenaf trekt.”
Dankzij de lokale middenstand en lokale ondernemers kon men ook een goed gevulde prijzentafel neerzetten bij het Rad van Avontuur op de openingsavond. De opbrengst kan de club goed gebruiken.

Eerbetoon
Extra aandacht was er deze dagen voor het recente overlijden van erelid Ad Tholenaar. De schaal die verbonden is aan het Generaal Klassement draagt vanaf deze editie de naam van het clubicoon. Dat zijn clubgenoot Alex de Graaf afgelopen week deze prijs won, gaf het eerbetoon nog extra cachet.

Inloop
Voor mensen die eens een kijkje willen nemen is, is er iedere tweede zaterdag van de maand een beurs. Men kan dan tussen 9.00 uur en 12.00 uur binnenlopen voor het inwinnen van informatie over de vereniging. Komende zaterdag is de eerstvolgende mogelijkheid.

Minder kwekers brachten vogel in voor de jaarlijkse vogelshow