Een paling moet zich tussen gebieden kunnen verplaatsen
Een paling moet zich tussen gebieden kunnen verplaatsen Foto:

Verbeterde vismigratie

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. In deze aflevering gaat het over vismigratie.
Waterschap Hollandse Delta investeert de komende vijf jaar drie miljoen euro in vismigratie. Verbeterde vismigratie is belangrijk voor bijvoorbeeld paling en zalm. Het waterschap zorgt voor vier nieuwe vismigratieroutes en maakt een start met nog twee routes.
Heemraad Dorenda Gerts: “Het leefgebied voor vis is in ons werkgebied erg versnipperd in peilgebieden. We gaan nu vismigratie meer mogelijk maken. De Hollandse Delta aan het eind van de grote rivieren op de scheiding van zoet en zout water, het werkgebied van ons waterschap, is voor veel migrerende vissen een erg belangrijk gebied.”

Trekvissen
Veel vissoorten ‘verhuizen’ tussen verschillende gebieden. Bijvoorbeeld de paling en de bot, die in het voorjaar vanuit de zee via rivieren naar zoete binnenwateren zwemmen. Ze verblijven dan in sloten en plassen, tot ze in het najaar terug naar zee vertrekken. Een deel van de vissen plant zich voort in zoet water, een ander deel in zee.

Aangepast onderhoud
Wij werken de komende jaren aan de verbetering van de waterkwaliteit, de onderwaternatuur en de visstand. Het waterschap doet dit met aangepast onderhoud, natuurvriendelijke oevers, visvriendelijke pompen en gemalen en vispassages bij stuwen. Ook willen wij extra maatregelen nemen voor meer soorten waterplanten en meer vissoorten.


LEZERS SCHRIJVEN

Heel bijzonder
Op vrijdag 30 december ging ik met twee collega's en negen kinderen van "Yes kinderopvang de Reijer" lopend naar de markt in Ridderkerk.
Ons doel was om het jaar af te sluiten met een oliebol of warme stroopwafel.Toen we vlak bij de schaatsbaan waren, kwam er een mevrouw aanlopen en die vroeg aan ons: Gaan jullie naar de schaatsbaan?
Nee, wij gaan iets lekkers kopen zeiden de kinderen. Toen stopte ze 10 euro in mijn handen, kijk nu kunnen jullie van mij iets lekkers kopen. Maar, mevrouw, dit hoeft toch niet. Even was ik overdonderd. Ze zei, ik heb het zo goed, en wil dit graag doen.
Dit is toch wel heel bijzonder zei ik tegen de kinderen. De kinderen zeiden dank u wel, maar de mevrouw zat al bij de bushalte.
Wij liepen ook verder, en één van de kinderen riep nog hard: U, bent echt BIJZONDER!! Dus lieve mevrouw, ik hoop dat U dit leest, U heeft ons geraakt.
Wat een prachtige afsluiting van het jaar, en zo mooi om hier met de kinderen over te praten.

Romy van Oudheusden


Informatie over trillingen
Ik weet niet hoe het U vergaat. maar je moet kennelijk eerst net zo gestudeerd hebben als mr. ir.Peter J. den Tek om te begrijpen waar hij het over heeft in zijn ingezonden artikel in de Combinatie van 22 december.
Ik begrijp in ieder geval niet waar het over gaat. Maar ik ben geen mr.ir.
Ik kan mij voorstellen dat de gemeente ook niet weet wat ze er mee aan moet.

Henk Salij


Wie mist kinderjack?
Wie mist een kinderjack maat 140 ­? Al weken geleden achtergelaten in de Anjerstraat.
Tel. 0180 42 44 65