Directeur Littooij bij het uitspreken van zijn nieuwjaarsrede
Directeur Littooij bij het uitspreken van zijn nieuwjaarsrede Foto:

Geen rapporten met aanrijtijden meer

Er wordt dit jaar gestopt met het rapporteren over de aanrijtijden van de ambulances in Rotterdam-Rijnmond. Dat maakte algemeen directeur Arjen Littooij vorige week bekend in zijn nieuwjaarstoespraak.
Als norm voor spoedritten van ambulances geldt dat deze binnen 15 minuten ter plaatse moeten zijn. Algemeen aanvaard is dat dit voor op jaarbasis voor 95% van de ritten het geval moet zijn. Littooij vindt de 15-minuten regel "een achterhaalde norm die volstrekt geen functie meer heeft”.
Hij wijst erop dat de ambulances in Rotterdam Rijnmond de 15 minuten-norm in veruit de meeste gevallen halen. Gemiddeld is de ambulance er zelfs binnen 10 minuten. "We rijden nu al de straatstenen uit de straat, dus die norm helpt ons niet” stelt de directeur.
Door de samenwerking met brandweer, politie en burgers met AED start hulpverlening als het nodig is vaak al binnen zes minuten. "De aanrijtijd zegt helemaal niets over de kwaliteit van de zorg die we leveren. Onze ambulances zijn ingericht als een bijna volwaardig ziekenhuis. We overleggen onderweg al met de arts om levens te redden. We gaan het dan ook niet meer hebben over de aanrijtijd, maar alleen nog over kwaliteit.”
In gemeenten in het Rijnmondgebied die bovengemiddeld ritten hebben van meer dan 15 minuten hebben de aanrijtijden veel politieke aandacht. In Ridderkerk is dat het geval sinds 2013 nadat vastgesteld werd dat bijna 40% van de ritten ‘te laat' was. Nadien zijn de cijfers enorm verbeterd. Ruim 90% is er nu binnen een kwartier. Zowel met het coalitieakkoord als met het collegeprogramma heeft het huidige gemeentebestuur uitgesproken dat de aanrijtijden van de hulpdiensten binnen de vastgestelde normen moeten blijven. De SGP wil dat ze jaarlijks in de gemeenteraad worden besproken.