Afbeelding
Foto:

Buiten de raad gesproken

Keuzestress

Ieder mens wil zich wel eens laten gaan, zorgeloos een terrasje doen of een zomaar iets leuks voor de kinderen. Maar sommigen mogen dat niet. 

De energiecrisis toont aan hoe kwetsbaar huishoudens kunnen zijn. Er zijn financiĆ«le problemen bij huishoudens tot 150% van het sociaal minimum. Die mensen konden zich voorheen prima redden en zijn ook niet veranderd maar hun vaste lasten en de supermarktprijzen zijn dat wel.Wat schuurt is dat ondernemingen grote winsten maken. CBS toont aan dat de sterkste schouders in Nederland de lichtste lasten dragen. En dat moet anders. 

Er is onderzoek gedaan door psychologen. Hoe kan het dat verstandige mensen bij geldgebrek slechte keuzes gaan maken en zo in de armoedespiraal terecht komen? 

Zij vonden verschillende verklaringen. Zoals  dat mensen veel tijd en denkkracht kwijt zijn aan de zorgen en het rekenwerk om rond te kunnen komen. Mensen scoren daardoor wel 15 IQpunten lager op een test. De bureaucratie en regels zijn pittig. En als iemand een foutje maakt wordt er gekort op de uitkering en het probleem groter. 

Geldgebrek ontneemt ouders kansen om hun kinderen te onderwijzen in het maken van keuzes. Er is vaak minder tijd en er is minder bewegingsvrijheid of ruimte om fouten te maken. 

Zelfregie gaat ervan uit dat je keuzes maakt die op de langere termijn het beste voor je zijn en dat je dus afziet van de snelle oplossing op korte termijn. Geldgebrek maakt dat het beschikbare geld wordt besteed aan de eerste levensbehoeften en urgente zaken.Overleven, de focus is op het heden. 

Het kost kracht om te ontsnappen uit je omstandigheden. Iemands gezondheid wordt minder bij geldgebrek, maar om geld te verdienen moet je gezondheid goed zijn, en je over de middelen beschikken om aan de slag te kunnen gaan. In Coronatijd werd duidelijk hoeveel kinderen en werkenden thuis niet konden beschikken over een goede computer met goed internet en een rustige plek om te werken. 

Wanneer je minder kunt ondernemen of kunt deelnemen zie je ook minder kansen om hogerop te komen. En je ontmoet minder mensen die de weg kunnen wijzen door schoolkeuzes of door loopbanen.  

Mensen kunnen er  eenzaam, geprikkeld en moedeloos van worden. Het helpt om mensen niet te beschuldigen maar om de onderliggende oorzaken aan te pakken. Het liefst zo snel mogelijk. 

Een fatsoenlijk bestaan is een recht. Elke overheid zou de voorwaarden moeten scheppen zodat iedereen een dak boven het hoofd heeft, voldoende te eten, goed onderwijs en een schone omgeving..  

Met vriendelijke groet,

Arianne Ripmeester

PvdA.ripmeester@live.nl