Afbeelding
Foto:

Buiten de raad gesproken

Smartphoneverbod in het onderwijs

De onderwijsminister sluit niet uit dat er een verbod komt op smartphones in de klas. De minister hoort signalen dat het leraren amper lukt om deze te weren in de klas en wil in gesprek met scholen om te kijken of er behoefte is aan een verbod. 

Aan alles zit twee kanten, ook aan het gebruik van technologieën in de klas. Na een carrière als projectmanager op het gebied van aandrijftechniek heb ik, zo’n 17 jaar geleden, als zij-instromer de overstap gemaakt naar het onderwijs en heb inmiddels ervaring opgedaan als docent in bètavakken en als leidinggevende binnen het Voortgezet Onderwijs. Dat betekent ook dat ik het gebruik van smartphones, watches, laptops en of tablets heb zien toenemen. Niet alleen door leerlingen, maar ook door de scholen en leerkrachten. Er wordt dagelijks gebruik van gemaakt. Zo moet het rooster via internet bekeken kunnen worden, kan er eenvoudig gecommuniceerd worden tussen docenten en leerlingen én kunnen cijfers snel worden ingevoerd en opgezocht. 

Maar zeker ook naast op school en thuis is het gebruik van al deze technologie gewoon geworden, net als bij volwassenen overigens. Afgelopen week zag ik tenminste tien autobestuurders die tijdens het rijden nadrukkelijk naar hun smartphone zaten te staren in plaats van op de weg te letten. Ook is het al bijna gewoon om tijdens vergaderingen even een bericht te maken of lezen zodat de spreker niet wordt gehoord. Of als je met iemand in gesprek bent er even op het horloge gekeken wordt, omdat er een berichtje binnengekomen is, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is bijna normaal en kinderen nemen het gewoon over en doen het ook.

Kun je deze technologie dan nog verbieden in school, is dat dan wel eerlijk en waarom dan ook niet op het werk of tijdens vergaderingen? Het is niet meer haalbaar, de opkomst van nieuwe technologieën zal bovendien altijd blijven bestaan en wel in een razend tempo. Waarom? Omdat er veel geld mee verdiend wordt en het wel degelijk kan helpen om sneller en efficiënter te kunnen werken.  Kunstmatige Intelligentie (ofwel Artifical Intelligence, afgekort A.I.) is in opmars. Dit zien we bijvoorbeeld terug in een chatbox van een bedrijf. Hier kun je online chatten en dan denk je dat je een echte medewerker “spreekt”.. dus niet.. je krijgt antwoorden via A.I. Het biedt mogelijkheden om het onderwijs en de leerervaring te verbeteren, maar er zijn ook voor- en tegenstanders. Hiervan wordt óók gezegd dat het een bedreiging is voor de cognitieve ontwikkeling van leerlingen. Vraag in een internetbrowser aan ChatGPT om een presentatie te maken of een verslag te schrijven met bepaalde onderwerpen en de tekst wordt binnen één minuut volledig voor u samengesteld. Het is zeker efficiënt maar leren we er echt iets van? O ja, ook het maken van huiswerk kan er mee worden gedaan, geen probleem.

Denkt u nog steeds dat smartphones écht het probleem zijn in het onderwijs? Is het niet zinvoller om een goede balans te vinden tussen juist gebruik van technologie in de klas (of een bedrijf) met heldere afspraken zodat men zich er bewust van is én het voorkomen van afleiding en fraude. Een verbod werkt averechts, dat heb ik al die jaren in het onderwijs allang ondervonden.

Richard Swartouw
Raadslid Leefbaar RIdderkerk