Cora van Vliet (midden), Jim Kloos en Silvia Niewold van EVR bij Wooncompas
Cora van Vliet (midden), Jim Kloos en Silvia Niewold van EVR bij Wooncompas Foto:

Rapport over schimmel in huurwoningen

Echt voor Ridderkerk heeft een kritisch rapport opgesteld over huurwoningen van Wooncompas met schimmel. Hierin wordt een beeld gegeven van de deplorabele staat van een twintigtal woningen, waarvan de huurders vaak al jarenlang met schimmelvorming op de plafonds en de muren kampen. Die problemen zijn bij Wooncompas bekend, maar het lukt de verhuurder niet om ze daadwerkelijk op te lossen. Na een nieuw verfje of nieuw tussenplafond komt de schimmel weer terug. EVR concludeert in het rapport ook dat het vaak schort aan goede communicatie tussen de woningcorporatie en de huurders met klachten. De aanbieding van het schimmelrapport was er een pijnlijk voorbeeld van. De opstellers hadden voor de overhandiging enkele huurders uitgenodigd om ze een gezicht te kunnen geven, maar niemand van het management was bereid om voor de in ontvangstneming even naar beneden te komen. Alleen de drie EVR-leden mochten naar boven komen om achter gesloten deuren over het rapport te praten. 


'Stapelloop' van woontoren in Bolnes

De woontoren op het voormalige Boele-terrein in Bolnes verschuift zich millimeter voor millimeter oostwaarts. De stabiliteit van het gebouw is niet in het geding, maar de gemeente acht nader onderzoek naar de grondbeweging voor het hele gebied gewenst.

Het schuiven van het 70 meter hoge gebouw is vastgesteld uit analyses van satellietdata, die de gemeente liet uitvoeren bij onderzoek naar geconstateerde zinkgaten bij de damwand. Uit die vergelijking van de positie van het gebouw is duidelijk geworden dat de zogenoemde Boele-toren zich langzaam horizontaal richting rivier gaat. Experts hebben vastgesteld dat het gaat om een gelijkmatige verplaatsing van ongeveer een millimeter per jaar.
Voor de gemeente is dit aanleiding om breder onderzoek te laten verrichten voor het hele gebied. Niet alleen de toren aan de Werfkade wordt dan onder de loop genomen, maar ook de andere woningen van het complex Ankerplaats-Dokhof. Bewoners zijn inmiddels met een brief op de hoogte gebracht over het onderzoeksvoornemen: "Nader onderzoek zal uitsluitsel moeten geven over of en zo ja welke maatregelen genomen moeten worden.”

De appartementengebouwen op het voormalige Boele-terrein