Afbeelding
Foto:

Buiten de raad gesproken

Gevleugelde inwoners

Deze week draait de raadscolumn over een belangrijke inwoner van Ridderkerk: de vleermuis. Maandag 15 mei start het vleermuisseizoen 2023. Mogelijk heb je ze al gespot, want nadat ze uit hun winterslaap zijn ontwaakt, vliegen deze gevleugelde zoogdieren weer druk rond op zoek naar voedsel. 

Een vleermuis kan in één nacht wel 3.000 muggen en andere insecten uit de lucht plukken; een ontzettend handig beestje dus! Ook zoeken ze momenteel naar een plek om hun jong te werpen. Het vleermuisseizoen begint dan ook met de zogenoemde ’kraamperiode’ gevolgd door de paarperiode waarin er weer druk op zoek wordt gegaan naar een partner voor volgend jaar. Als je goed luistert, kan je ze met het blote oor wel eens horen roepen. Dit zijn sociale roepjes met een lage frequentie wat door mensen nog nèt te horen is. 

Enfin, ik kan uit alle enthousiasme nog hele epistels schrijven over het gedrag en het waarnemen van vleermuizen. Wat belangrijk is, is dat we ervan op de hoogte zijn dat deze gevleugelde luchtfilters, ondanks dat je ze misschien niet altijd ziet, dichterbij zijn dan je denkt. Vleermuizen hebben zich namelijk goed aan de mens aangepast en maken grotendeels gebruik van gebouwen om in te verblijven. 

Spouwmuren

Maar nu zijn we met zijn allen deze gebouwen aan het verduurzamen. Laat ik voorop stellen dat dat natuurlijk fantastisch is; wie weet kan de volgende generatie mede daarom ook nog van onze aarde genieten. Maar met het verduurzamen zijn we ook de spouwmuren aan het na-isoleren. En laat dat juist dé plek zijn waar vleermuizen verblijven. 

De gedachte dat de dieren wel wegvliegen wanneer er wordt geïsoleerd, is helaas niet realistisch. Massaal sterven er nu vleermuizen waarbij ze levend ’begraven’ worden door het isolatiemateriaal. Daarbij, waar moeten de vleermuizen heen wanneer straks alle spouwmuren volgespoten zijn? 

Het is daarom allereerst belangrijk om, voordat je je spouwmuur volspuit, ervan op de hoogte te zijn dat vleermuizen ook in de muren van jouw woning kunnen zitten. Daarnaast is het belangrijk om op grote schaal inzichtelijk te maken waar in Ridderkerk mogelijke verblijfplaatsen zitten. Dit om bij projecten voor bestaande -en nieuwbouw een slechte afloop te voorkomen en compensatie aan te bieden in de vorm van, bij voorkeur ingemetselde, vleermuiskasten. Gelukkig gaat de gemeente al met de eerste SMP (Soort Management Plan) aan de slag om die overzichtelijkheid te verkrijgen. Want hoe je het went of keert, de vleermuis is ook een inwoner van Ridderkerk en daar kijken we naar om.

Melindy Dirks,

Raadslid PvdA-GroenLinks Ridderkerk

www.pvdagroenlinksridderkerk.nl