Burgemeester Attema werd met een brandweerwagen naar het gemeentehuis gebracht
Burgemeester Attema werd met een brandweerwagen naar het gemeentehuis gebracht Foto:

Eerbetoon voor "moeder van de brandweer"

Met een brandweerwagen werd Anny Attema naar haar afscheidsvergadering gebracht. Het ritje met loeiende sirenes was een eerbetoon voor de burgemeester, die de brandweer in haar hart gesloten had.

Door meerdere sprekers werd ze vorige bestempeld als “de moeder van de brandweer”. Attema was niet alleen betrokken bij de vrijwilligers van de Ridderkerkse brandweer. Ze had vanaf 2014 ook de portefeuille brandweer voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Ze voerde in die rol de Cao-onderhandelingen en liet niet na om op te komen voor positie en inzet van brandweervrijwilligers. Ze was ook actief binnen de landelijke bestuurlijke adviescommissie voor brandweerzaken.

Brandweerhart

“Anny Attema heeft zich laten kennen als iemand met een groot brandweerhart. Ze was onze brandweerburgemeester” aldus Michel van Kruijsbergen, de brandweerdirecteur van de Veiligheidsregio Rottrdam-Rijnmond.
Volgens Cor Lamers, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, heeft Attema een belangrijke rol gespeeld in de positie van de huidige brandweer. “Ze heeft de hand gehad in de professionalisering van de brandweer in de regio.”

De lovende woorden voor de burgemeester kwamen niet alleen vanuit de brandweer. Ook van de politie kreeg Attema complimenten voor haar optreden. "Ze was iemand met humor, maar ook van de scherpe vragen. Dat is altijd zo gebleven. Ze wilde goed geïnformeerd worden. En ze was ook kritisch op ons. Haar leiderschap was gericht op het verbinden van partijen” kenschetste Bas de Ruiter, voormalig politiechef van het district Oude Maas, haar werkwijze.