De vlag werd in top gehesen door leerlingen van De Piramide
De vlag werd in top gehesen door leerlingen van De Piramide Foto:

Herdenking zonder gemeente en Gemini

Bij het capitulatiemonument aan de Rijksstraatweg is maandagmorgen een krans gelegd door leerlingen van groep acht van OBS De Piramide uit Rijsoord.
In tegenstelling tot voorgaande jaren waren bij deze plechtigheid geen vertegenwoordigers van de gemeente noch van het Gemini College. De Gemini adopteerde het monument in 1987 en verzorgde daarna jaarlijks met een klas de kranslegging. Nu corona geen belemmering meer is wilde Ad Los van schoolmuseum “Johannes Post” deze traditie graag voortzetten. Op het verzonden verzoek werd taal noch teken van de school vernomen. Ook de gemeente gaf op de uitnodiging niet thuis. Eerdere jaren was altijd de burgemeester of een wethouder aanwezig.
Na het benaderen van De Piramide kwam er wel een snelle reactie. Bij het monument kregen de leerlingen het verhaal van de capitulatie te horen van de 90-jarige kolonel b.d. A.M.L. Maas. Kapitein Verhoef blies op trompet de Taptoe Infanterie. Na de minuut stilte werd door de scholieren de halfstok hangende vlag in top gehesen.

Ad Los vindt het jammer dat de gemeente en de Gemini "niet thuis” hebben gegeven. "Ik heb een conflict met de gemeente, maar dat mag zo'n belangrijke herdenking niet in de weg staan. Juist in deze tijd moeten we er bij stilstaan. En ze zijn hier gewoon welkom” aldus de museumeigenaar, die ook het herdenkingsmonument op zijn grond heeft. De gemeente meldt dat er geen uitnodiging is ontvangen. Ad Los en de gemeente verschillen van mening over de toekomst van het museum. De oprichter wil de voormalige school met de volledige museumverzameling en de schoolmeesterwoning verkopen. De gemeente, die eerste recht van koop heeft, wil alleen het oude schooldeel. Dat zou het einde betekenen van het museum. Het geschil hierover krijgt in september een vervolg bij de rechtbank.