Afbeelding
Foto:

Buiten de raad gesproken

Een goed gesprek

Het leukste van raadslid zijn vind ik de gesprekken met mensen. Met mensen die iets willen delen om anderen ook in beweging te zetten. En als het dan ook nog eens over verduurzamen gaat ben ik wel in voor een goed gesprek! 

Een tijdje geleden sprak ik, op zijn uitnodiging, inwoner en ondernemer Berend Groeneveld van InterDam. Het bedrijf maakt brand- en explosiewerende deuren. InterDam verhuisde begin 2021 vanuit hun oude locatie in Bolnes naar de Klompenmakerstraat op het bedrijventerrein Donkersloot. Berend wilde het bedrijfspand zo goed mogelijk inrichten voor zijn werknemers en een aangename en creatieve werkplek creëren. Enthousiast vertelde Berend mij over hoe hij het bestaande pand heeft verduurzaamd. Verbeterde isolatie werd aangebracht en een nieuw verwarmingssysteem werd geïnstalleerd. Ook werd nagedacht over het plaatsen van zonnepanelen om zelf in energie te kunnen voorzien voor het kantoor, werkplaats en laadpalen. 

Het leek in eerste instantie een te grote investering met een te lange terugverdientijd. Berend wilde graag de positieve rol delen die voormalig ChristenUnie wethouder Marten Japenga had in het verduurzamen van zijn nieuw betrokken bedrijfspand. Marten gaf in een gesprek met Berend namelijk het laatste zetje. Hij verwees naar een subsidie-potje vanuit de provincie en de ondernemingsvereniging Duurzaam Donkersloot. Met de subsidies kon de terugverdientijd worden gereduceerd tot ongeveer 10 jaar. In 2022 werden de 1464 (!) zonnepanelen op het dak geïnstalleerd met een piekvermogen van 600kW. Spijt heeft Berend niet van deze keuze. Met de panelen wordt er meer energie opgewekt dan verbruikt. Door de huidige energieprijzen is de terugverdientijd gereduceerd tot zelfs 4 jaar! Waar een gesprek met de wethouder al niet toe kan leiden. 

Berend hoopt dat andere ondernemers ook de nodige stappen in verduurzaming durven te zetten. Het blijft toch een kwestie van doen, aldus Berend. Vraag de gemeente om hulp is zijn advies. Bedrijven kunnen voor gratis advies terecht bij het Zakelijk Energieloket Ridderkerk. Of ga eens in gesprek met andere ondernemers die je voorgingen, zoals Berend. Dat is wat Berend echt graag wil, door zijn verhaal te delen andere ondernemers en inwoners aanzetten tot verduurzamen.

Na het gesprek met Berend fietste ik enthousiast naar huis. Door mijn hoofd schoot een andere ondernemer. Hoe Berend het had aangepakt zou hem wel eens verder kunnen helpen bij het financiële plaatje van verduurzamen. Dat moet ik hem echt gaan vertellen! Een volgend bezoek en gesprek staat inmiddels al weer gepland, dit is echt het leukste werk van raadslid zijn.

Mocht jij iets willen delen, wil je iets aan ons kwijt? Ik nodig je graag uit. Ook als het niet over verduurzamen gaat. Ik ben altijd in voor een goed gesprek.

Tjalke Alkema,
ChristenUnie Ridderkerk