Afbeelding
Foto:

Buiten de raad gesproken

Schimmel in woningen èn
schimmel in participatie?

Krijgt een raadslid meer voor elkaar dan een gewone burger? Interessante vraag en het antwoord is soms JA.

Een voorbeeld uit onze praktijk. Diverse huurders klaagden al jarenlang bij Wooncompas over (extreme) schimmel in hun woning, echter zonder succes. Zij vroegen Echt voor Ridderkerk (EvR) om hulp. Wij vroegen ons af of dit enkele gevallen waren of misschien meer en deden hiertoe een oproep in de lokale media. EvR ontving meerdere meldingen, en alleen de ernstige zijn nader onderzocht en opgenomen in ons onderzoeksrapport. Wij besloten dit rapport aan te bieden aan de directie van Wooncompas en maakten hiervoor een afspraak. We wilden voor alle melders aan de slag gaan om hun woonomstandigheden te verbeteren. Ook de wethouder Wonen informeerden wij hierover. 

Als raadsleden kregen wij snel toegang tot de directeur en hij plaatste zelfs op social media dat hij blij was met ons rapport en dat het belangrijk voor de huurders was om hier aandacht aan te besteden. Maar hij wilde niet toezeggen of hij met een inhoudelijke reactie zou komen.

Leuk, en nu? Inmiddels heeft Wooncompas (bijna) alle betrokkenen per brief of telefoon benaderd en zijn er afspraken gemaakt om de situatie in kaart te brengen. Ook zijn er al diverse bezoeken geweest en concrete acties uitgezet om de huurders een beter leefklimaat te bieden. Van reparaties tot aan een nieuwe woning met tijdelijke opvang in een hotel of vakantiehuis; op kosten van Wooncompas. 

Eind goed, al goed? EvR sluit het dossier zeker nog niet. Maar we gaan er vanuit dat iedereen geholpen wordt.

Schimmel in participatie 

Dat kan natuurlijk niet, maar iedereen begrijpt wat ik bedoel. 

Onlangs kwam het Rekenkamerrapport over Ridderkerk participatie en Omgevingswet in de gemeenteraad. Kort samengevat: kaderstelling voor participatie heeft weinig ambities. Ook vindt de Rekenkamer dat met deze wet een andere cultuur en houding van de gemeente tegenover haar inwoners dient te komen en doet maar liefst 13 aanbevelingen hoe het anders moet. 

Gelukkig neemt het college alle aanbevelingen over. EvR is het daarmee eens en vindt dat burgerparticipatie serieus genomen moet worden. En er altijd een terugkoppeling op de bijdrage van inwoners moet komen. Met motivatie waarom men voor een bepaalde voorkeur kiest en niets of minder met de inwonersbijdrage doet. Dat vindt EvR transparantie. 

Er komt een participatienota van het college. Daarop kunt u straks ook participeren. Doen!

Jim Kloos,
raadslid,
Echt voor Ridderkerk