Een impressie van een geluidsscherm, zoals getoond op de informatieavond
Een impressie van een geluidsscherm, zoals getoond op de informatieavond

Bedrijven op Schans tegen woningen

Algemeen

RIDDERKERK - Ondernemers op De Schans in Slikkerveer verzetten zich tegen verdere woningbouw nabij hun bedrijfsterrein. Zij willen niet dat dit effecten kan hebben op hun bedrijfsvoering. Ook zetten ze grote vraagtekens bij de verkeersafwikkeling en toegankelijkheid voor hulpdiensten.
Op De Schans nabij de rivier zijn reeds twee woontorens gebouwd. Daar kunnen er (ook volgens het bestemmingsplan) nog twee met in totaal 116 appartementen bij komen. Deze ontwikkeling wordt met een rechtsgang aangevochten door Holland Special Pumps (HSP), die alle ontsluitingen van haar huidige terrein wil blijven gebruiken. Andere bedrijven komen nu ook in het geweer omdat er nu ook woningen dreigen tussen de al gebouwde torens en het bedrijfsterrein. Volgens het bestemmingsplan uit 2008 is hier ruimte voor twintig woningen in maximaal drie bouwlagen. Uit een informatieavond voor de huidige Schansbewoners is gebleken dat dit mogelijk ook vijf hoog kan worden. In beide gevallen moet er een geluidsscherm worden gebouwd om de hinder van de bedrijven te ondervangen. Ondernemers vrezen dat er toch klachten gaan komen over geluidsoverlast. "Het laden en lossen kan hier heel vroeg gebeuren en er gaan hier vandaan ook mensen vroeg op karwei. Daar gaan mensen over klagen als ze dat toch kunnen horen. Op de tekeningen die ik heb gezien kijken bewoners van de hogere appartementen over het scherm heen kijken. Dat is vragen om problemen" stelt Paulus Hollander van Horeca Totaal Bouw.
Bedrijven op De Schans stellen ook dat twee smalle ontsluitingswegen onvoldoende zijn om extra verkeer af te wikkelen. "De veiligheid is echt in het geding. Rijkswaterstaat heeft als richtlijn dat minimaal 25 meter van de rivier mag bouwen. Hier staan de flats veel dichter aan het water. Dat mag, maar dan moet je een goed evacuatieplan hebben. Maar de mensen kunnen nergens heen als je hier alles volbouwt" zegt Klemens Key, die meerdere panden op De Schans in eigendom heeft. Hij bestrijdt de visie van de gemeente dat woningbouw past in het beleid voor herontwikkeling van verouderde bedrijfsterreinen. "Dit is zeker geen verpauperd terrein. Er staan hier bedrijfspanden van nog geen twintig jaar oud. Zes jaar geleden is hier ook nog nieuw gebouwd en er liggen nog plannen voor verdere nieuwbouw."

Advertenties uit de krant