Afbeelding

Natuurboeren met Schotse Hooglanders in het Waalbos

Algemeen

RIDDERKERK - Natuurboerderij De Waarden komt met Schotse Hooglanders naar het Waalbos. Deze koeien vormen een schakel in het natuurlijke beheer van dit prachtige gebied.  Zaterdag 21 april 2018, om 10 uur, laten ze nog twee koeien los in het gebied.

In samenwerking met staatsbosbeheer is er een mooi plan gevormd voor het beheer van deze waterrijke percelen. Omdat het een jong bos is, met zeer veel planten en kruiden, is het van belang om een natuurlijk evenwicht te zoeken voor de toekomstige flora en fauna. Om deze reden is het een goed idee om de percelen te laten belopen en begrazen. Door de koeien wordt er gesnoeid, gekneusd, gezaaid en bemest. Snel groeiende kruiden worden selectief getopt, waardoor de bodemplantjes meer licht en kansen krijgen. Wij hopen hiermee dat er van allerlei zogenaamde gemeenschappen ontstaan. Dit zal zijn uitwerking hebben op het bacterieleven, de insectenwereld, het (zang)vogelbestand en goede buurtjes, zoals hazen, fazanten en patrijzen.

Het plan met de koeien als begrazers is ingezet. Als boeren sturen ze daarin mee. Hierbij zetten ze het liefst zo min mogelijk groot materiaal bij in. Natuurboerderij De Waarden is ook een erkend werk-& leerbedrijf voor mensen met een beperking. Met deze hulpboeren (en stagaires) willen we de zorg dragen voor alles wat er groeit en leeft.

Om 10.00 uur komt Boer Kees met de veewagen naar het perceel waar de hooglanders mogen grazen. Iedereen is hartelijk uitgenodigd om te zien hoe ze hun vrijheid ingaan. Mensen die met de auto komen kunnen het beste parkeren op de aangelegde parkeerplaatsen aan de Langeweg. Via de looppaden kan men dan het perceel bereiken.

Advertenties uit de krant