Afbeelding

Column Youri: De snelle planga

Algemeen

Het is de nieuwe zomerhype onder jongeren. Een 'snelle planga' dragen. De laatste paar weken hoor je het overal: 'Dat is een hele snelle planga, ouwe'. Het zijn de woorden van rapper Donnie. Onder de naam @maradonnie instagramt hij er op los. Zijn account staat de laatste weken in het teken van snelle planga's. Hoe hij er bij is gekomen is de vraag, maar het slaat goed aan onder de jeugd.

Maar wat is dan precies een snelle planga? Allereerst moet ik er even bij vermelden dat 'planga' zonnebril betekent. In een interview legt Donnie het uit: ''De definitie van een snelle planga is als je zeg maar iemand ziet, maar je ziet z'n bril, maar je ziet hem snel. Maar je moet nog een keer kijken. Dus als je twee keer kijkt, dat is de definitie van een snelle plange, ouwe.'' Duidelijk, toch? Een soort Cruijffiaans.

Ikzelf volg Donnie al een tijdje, dus ik weet precies wat hij bedoelt met een snelle planga. Het kan een bril zijn die je vader tien jaar geleden droeg, een soort futuristische bril of zelfs een skibril. Hoe dunner en gekker, hoe sneller de panga. Beter kan ik het niet uitleggen. Als je nog steeds niet snapt wat ik bedoel, zoek Donnie's liedje dan maar eens op.

Donnie heeft inmiddels ook al een liedje waarin hij rapt over snelle planga's. Maar daar laat hij het niet bij. Vorige week is hij zelfs al begonnen met het verkopen van blitse zonnebrillen, of hoe hij het zelf noemt: 'vlotte montuurtjes'. Het is de vraag of mensen daadwerkelijk deze brillen gaan kopen.

Tot nu toe is het meer bedoeld als grapje, maar je weet nooit hoe gek de mode in de toekomst wordt.
Kijk maar naar broeken met gaten erin, dat is ook mode geworden. Als je dat vijftig jaar geleden had gezegd, hadden mensen je hard uitgelachen.
Wie weet ga je nu steeds meer snelle planga's zien. Misschien moet ik er dan zelf ook maar eentje gaan bestellen...

Advertenties uit de krant