Een impressie van het nieuwe distributiecentrum in Slikkerveer (foto Panattoni Nederland)

Distributiecentrum op plek van Smit Slikkerveer

RIDDERKERK - Panattoni Nederland wil op het voormalige terrein van Smit Slikkerveer een distributiecentrum van circa 40.000 m2 realiseren. Met deze ontwikkeling op de zes hectare van voorheen Holec en daarna ontmantelde Brush hoopt men nog dit jaar te kunnen beginnen. Het nieuwe complex kan dan eind 2021 worden opgeleverd.

Panattoni Nederland is als onderdeel van Panattoni Europe sinds zeven maanden in Nederland actief. In Roermond is gestart met de eerste grote ontwikkeling van ca. 43.000 m2. Voor de locatie in Slikkerveer worden nu ook grote kansen gezien. “De coronacrisis heeft voor een acceleratie gezorgd in de ontwikkeling van het bestellen via internet en de pakketbezorgdiensten. De vraag naar dit type stedelijke locaties neemt daardoor fors toe en wij willen aan die vraag graag tegemoet komen” zegt algemeen directeur Jeroen Gerritsen. Hij is van mening dat het terrein aan de Ringdijk een fantastisch perspectief biedt voor het creëren van werkgelegenheid door en voor bedrijven die Panattoni willen huren: “De bereikbaarheid voor toekomstige medewerkers is optimaal omdat zij te voet, op de fiets en zelfs met de waterbus naar het werk kunnen komen. De connectie van Ridderkerk met de regio Groot Rotterdam is voor een toekomstige eindgebruiker een groot voordeel door de geweldige infrastructuur, binnen 20 minuten sta je op de Coolsingel en het containertransferium zit om de hoek.”
Met het bouwrijp maken wil men dit najaar beginnen.

Aandacht voor verkeersafwikkeling

De wethouders Van Os en Oosterwijk hebben voor de zomervakantie een kennismakingsgesprek gehad met Jeroen Gerritsen, algemeen directeur van Panattoni Nederland. Hij heeft in dat gesprek de plannen kenbaar gemaakt voor de bouw van een distributiecentrum op de locatie van Brush HMA.
Het huidige bestemmingsplan maakt deze ontwikkeling mogelijk. Tijdens het gesprek hebben de wethouders onder andere aandacht gevraagd voor de verkeersafwikkeling, werkgelegenheid en duurzaamheid. Ook is er aandacht gevraagd voor de cultuurhistorische waarde van onderdelen van Smit Slikkerveer, die mogelijk nog in de gebouwen aanwezig zijn. Historische elementen kunnen zo wellicht gered worden van sloop. Afgesproken is ook om gezamenlijk naar mogelijkheden te kijken voor een deels groene en recreatieve invulling van het gebied. Gerritsen wil hier graag over meedenken.
Het nieuwe distributiecentrum wordt geheel naar de BREEAM Very Good standaard gebouwd. “Panattoni implementeert duurzame ontwikkel-concepten en creëert een nieuwe standard voor haar distributiecentra in Europa waarbij voorop staat de impact van de nieuwe projecten op de natuurlijke omgeving te minimaliseren.”

Met het bouwrijp maken wil men dit najaar beginnen.