Annemarie Fokker bracht een deel van haar verzameling naar de Oudheidkamer
Annemarie Fokker bracht een deel van haar verzameling naar de Oudheidkamer

W.G. van de Hulst spreekt tot de verbeelding

Algemeen

RIDDERKERK - De Ridderkerkse Oudheidkamer is momenteel gevuld met boeken uit de collectie van Annemarie Fokker. Er werd uit haar bijzondere verzameling geput voor de samenstelling van de tentoonstelling over W.G. van de Hulst en ze biedt voor kleine prijzen dubbele exemplaren aan. “De boeken van Van de Hulst spreken nog altijd tot de verbeelding. Ouderen hebben er fijne herinneringen aan en voor kinderen zijn de meeste boeken nog altijd mooi om te lezen” zegt de verzamelaarster uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Ook voor Annemarie begon de liefde voor W.G. van de Hulst op jonge leeftijd. Als klein meisje genoot ze van de boeken die door haar oma werden voorgelezen. Haar vader kocht de boekjes, die ze nooit heeft weggegooid. “Ik heb ontdekt dat dit voor veel van mijn generatiegenoten geldt. Het waren vaak de eerste kinderboekjes die men kreeg van de kerk of zondagschool. In gezinnen werden ze letterlijk stukgelezen. Bij de tentoonstelling zijn wat boeken waar dat aan af is te zien” vertelt de Ambachtse.
Annemarie Fokker was ook een van de kinderen die zelf boekjes maakten met de knipsels van verhalen die in feuilletonvorm in de krant werden gepubliceerd. Haar plakboek met alle afleveringen van “In den Gouden Gaper” is nog altijd intact. “Dat verhaal speelde ik ook na. Er kwam een juffrouw Annemarie in voor. Ik vond het prachtig dat ze mijn naam had en stond in mijn verbeelding in de winkel die ik had nagebouwd met lege fruitkisten” blikt ze terug.

Het vuur voor W.G. van de Hulst werd twintig jaar geleden weer aangewakkerd toen Annemarie op een boekenmarkt een boekje vond dat ze niet kende. Nadien ging ze op jacht voor meer titels, waarvoor ze heel wat rommelmarkten in de regio afstruinde: “Ik hoef niet elke druk van een boek te hebben, maar ik verzamel wel alle verschillende uitvoeringen van één titel. Een complete verzameling zal het ook niet worden. Naast zo’n honderd boeken heeft Van de Hulst ook veel losse verhalen gepubliceerd en heeft hij bijgedragen aan bundels en schoolboekjes. Dat zijn nu voor mij de mooiste vondsten.”
Naast boekjes van begin vorige eeuw is ook de afgebroken feuilleton van “Peter van de Pottenschuit” in Het Schouwvenster, een christelijk weekblad, uiterst zeldzaam. “. Het feuilleton werd in 1946 afgebroken door papierschaarste en het is daarna niet meer opgepakt. Ik hoop er ooit iets van te vinden, maar de kans is klein” stelt Annemarie. Ze vult aan dat het wel mooi is dat de meer bekendere W.G. van de Hulst titels herdruk na herdruk beleven. “Hij wist als onderwijzer hoe je in de beleefwereld van kinderen kon komen. Daar hoefde hij niet allerlei rare fratsen voor uit te halen. De verhalen spelen in de eigen omgeving die kinderen ook nu nog kunnen herkennen.”
De tentoonstelling “Ruim een eeuw leesplezier met W.G. v.d. Hulst” is te zien tot en met 14 november. Bezoektijden zijn op woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Tijdens deze uren is Annemarie zoveel mogelijk persoonlijk aanwezig om met belangstellenden over de boeken te praten. Wie zeker wil zijn van haar aanwezigheid kan op de betreffende middag contact opnemen met de Oudheidkamer via 0180- 430615.

De boeken van W.G. van de Hulst maken veel herinneringen los

Advertenties uit de krant