Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Het nieuwe boek van Hans Onderwater</p>

Het nieuwe boek van Hans Onderwater

Nieuw boek over WOII: ‘Crossing’ van Hans Onderwater

BARENDRECHT - ‘Crossing’ is een nieuw boek van Hans Onderwater over de Tweede Wereldoorlog. Onderwater schreef eerder onder meer ‘Meer Schetsen uit de Nacht’, het standaardwerk over Barendrecht tussen 1935 en 1950.

In december 1944 is het zuiden van Nederland bevrijd. Boven de grote rivieren wordt de Duitse onderdrukking steeds zwaarder en wreder. Zeven jongelui in Barendrecht willen aan de bezetting ontkomen door naar bevrijd Brabant te gaan. Een levensgevaarlijke tocht.
De jongens trekken via drie verschillende routes naar Strijensas. Daar steken ze met hulp van het plaatselijke verzet het Hollands Diep over. Het is bitter koud en op beide oevers staan soldaten die bij onraad direct schieten. De overtocht duurt drie dagen. Als de ‘crossers’ eindelijk in Brabant zijn, gaan de mannen op zoek naar geallieerde soldaten. Ze lopen daarbij door een nog niet geruimd Duits mijnenveld. Dat ze uiteindelijk veilig in contact komen met de Geallieerden, is een wonder.

De overtocht van de Barendrechtse jongens werd in 2010 onderzocht door Frans van Heest, Gerrit van der Heiden en Hans Onderwater. Hun relaas werd toen in een kleine oplage gedrukt.
De afgelopen tien jaar verzamelde Hans Onderwater meer informatie over de overtocht. Deze bijzondere episode in de geschiedenis van Barendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog is nu vastgelegd in dit boek. Onderwater vertelt daarin ook hoe het verder ging met de zeven crossers. Zo werd Kor Hordijk privé-piloot van de Indonesische president Soekarno.

Het tweede deel van het boek is het verhaal van Wim van der Jagt. Hij beschrijft zijn herinneringen als kind in de oorlog. Hij was getuige van het neerkomen van een Amerikaanse bommenwerper bij de Voordijk in 1945. Van der Jagt vertelt ook hoe het was om als kind tijdens de bezetting naar school te gaan. “Na verloop van tijd werd de school gevorderd door de Duitsers en kregen we les in de bovenzaal van de Bethelkerk.”

Het boek is geïllustreerd met foto’s uit de verzameling van Hans Onderwater. Daaronder unieke foto’s, zoals die van de Duitse uitkijkpost aan de Barendrechtseweg, van Russische soldaten in Duitse dienst en van de eerste Schakel die na de bezetting weer verscheen.

Burgemeester Jan van Belzen schreef het voorwoord.

‘Crossing’, door Hans Onderwater, telt 64 pagina’s en is een uitgave van BAR Lokale Media in Barendrecht (ISBN/EAN: 978-90-830991-1-8) en kost 9,95 euro. Het is te koop bij boekwinkels in Barendrecht en omgeving.

Het boek is in Ridderkerk te koop boekhandel De Ridderhof

Meer berichten