
De Lagendijk vanuit de lucht met links polder Nieuw Reijerwaard en rechts Oud Reijerwaard
De Polder Oud- en Nieuw Reijerwaard
rubriek Stichting Oud Ridderkerk
RIDDERKERK - Ing. Arie de Koning was een geboren en getogen Ridderkerker. In het boek Ridderkerk na de Tweede Wereldoorlog beschrijft hij met veel kennis van zaken de waterstaat van onze gemeente in de periode 1945-2000. In 1971 trad hij in dienst van het waterschap De Dijkring IJsselmonde en werkte daar tot zijn pensionering. De transformatie van de Polders heeft hij van dichtbij meegemaakt:
Deze Polder beslaat nagenoeg de gehele gemeente. De begrenzing wordt gevormd door de Ringdijk, de Molendijk, de Pruimendijk, de Waaldijk, de Rijksstraatweg, de Zevenbergsedijk en het Bolnesser dijkje. De Polder was belast met het beheer en onderhoud van de hoofdwaterkeringen Ringdijk en Molendijk en van de binnenwaterkeringen Pruimendijk, Waaldijk en Rijksstraatweg. Aan de buitenzijde van de hoofdwaterkering waren veel huizen aanwezig, die plaatselijke dijkverhoging onmogelijk maakte. Dit werd opgelost door de ruimten tussen de huizen, in geval van hoogwater, af te sluiten met schotbalken. Dit zijn houten planken die tot een bepaalde hoogte kunnen worden aangebracht in, tegen de naastgelegen huizen aangebrachte, stalen U-profielen. De huiseigenaren waren verplicht deze schotbalken te bewaren en op eerste aanzegging van de Polder te plaatsen. Jaarlijks werd vóór het gesloten stormseizoen, 1 oktober – 1 april, door de Polder schotbalkinspectie uitgevoerd. Het mag duidelijk zijn dat hier nogal eens wat aan mankeerde. Dit gaf het waterschap later reden de schotbalken zelf op te slaan en te plaatsen. Na het gereedkomen van de Deltawerken zijn alle schotbalken in Ridderkerk overbodig geworden.
Wegenbeheer
Het wegenbeheer beperkte zich tot de wegen buiten de bebouwde kom, de Molendijk, de Oudelandseweg, de Pruimendijk
, de Kruisweg, de Hogeweg, de Kievitsweg
, de Voorweg, de Krommeweg en het Bolnesserdijkje
. Ten slotte werd het peilbeheer in watergangen en sloten uitgevoerd. De hoofdwatergangen verzamelden het water vanuit de overige sloten en werd aldus afgevoerd naar gemaal.
Dirk Maaskant te Bolnes, dat het overtollige water uitmaalde via een spuisluis in de Ringdijk naar de nieuwe Maas. Het peil in de polder, zomer- en winterpeil, resp. NAP -2.20m en -2.40m, was gereglementeerd middels een Peilbesluit. De hoofdwatergangen en de dijk- en wegsloten werden door de Polder onderhouden en de overige sloten door de eigenaren.