Margriet en Hans Schuil
Margriet en Hans Schuil

Historische Bed & Breakfast in Rijsoord

Algemeen

Door Jamie van Velzen

Margriet Schuil mag haar bed & breakfast wel tijdens de coronacrisis hebben geopend, daar is niks van te merken. De zogeheten Wilhelmina’s Cottage is een groot succes. Behalve dat het een leuke bijverdienste naast haar gewone baan is, zet het Rijsoord ook op de kaart.

Nee, de B&B is niet vernoemd naar onze koningin van vroeger. ,,Dat was wel een dingetje hoor toen ik het ging inschrijven bij de kvk, het is een eigennaam natuurlijk”, lacht Schuil. Nee, Wilhelmina Douglas Hawley was de naam van een vroegere bewoonster van het huis aan de Rijksstraatweg. Dit was niet zomaar een willekeurige vrouw, maar een kunstenares uit Amerika. Vijftig jaar lang woonde ze in het huis, samen met haar Nederlandse man. Rijsoord stond toen ook bekend als een kunstenaarsdorp.

De familie Schuil woont nu zes jaar in het gemeentelijk monument. Het witte huis heeft een mooie poort, met daarna bogen met roze rozen, een enorme tuin en een zwembad. ,,Vroeger als ik hier met de bus langs kwam zei ik altijd: ‘ik wil hier later wonen’. Nou, dat is dus wel gelukt.” Nadat twee van de drie kinderen uit huis gingen, werd het tijd voor iets anders. Na eerst een andere poging, werd het uiteindelijk toch dit huis.

,,Het is ouder, het is geen modern nieuwbouwhuis. Je moet ervan houden, maar ik vind het dus prachtig.” De extra ruimte aan de linkerkant, werd door haar dochter eerst gebruikt als fotostudio. Nadat zij een andere tak binnen de fotografie ging beoefenen, kwam hij leeg te staan. ,,Ik had altijd al een idee om er een B&B van te maken en toen kon dat dus ineens.”

Schilderijen
Er kwam een nieuwe vloer en de badkamer werd wat opgeknapt. Wat oudere schilderijen uit die tijd, waaronder een aantal van Wilhelmina zelf, werden gebruikt als inspiratiebron voor het interieur. Het gaat vooral om de wat oude groene, rode en oranje tinten uit de werken.

Met toestemming van de achterkleinkinderen van Wilhelmina kreeg het ook haar naam. ,,Ze waren ontroerd dat we dit wilden doen, dat was mooi om te zien. De meeste Hawley’s wonen in Amerika en die willen ook allemaal op bezoek komen.”

Binnen- en buitenland
Geregeld komen er mensen uit binnen – én buitenland op hun terrein. ,,Laatst hadden we mensen uit Letland, dat geloof je toch niet?” Ook Tsjechen, Oostenrijkers en Belgen zijn graag geziene gasten. Haar dochter en man Hans helpen soms mee, die laatste doet vooral de tuin, maar Margriet runt de cottage.

Spannend

Dat ze zo goed als altijd vol zou zitten, had ze vooraf niet kunnen bedenken. ,,Ik vond het in het begin zo spannend. Ik werk zelf in de zorg, ik had dit nog nooit gedaan. Tegelijkertijd is het mooi om de historie van Rijsoord bekender te maken, je zet dit dorp ermee op de kaart.”

Het terrein aan de Rijksstraatweg 66

Advertenties uit de krant