Noodkreet van Voedselbank

RIDDERKERK - De Voedselbank Ridderkerk heeft een ‘brandbrief’ geschreven naar de kerken, moskeeën en hulporganisaties in Ridderkerk. “Steeds meer Ridderkerkers melden zich aan en de aanvoer van producten loopt terug” aldus het bestuur van de Voedselbank, dat daarom hoopt op meer bijdragen.

De Voedselbank heeft het aantal ingeschreven huishoudens de afgelopen maanden sterk zien toenemen. Sinds januari is het aantal Ridderkerkse huishoudens dat op de Voedselbank is aangewezen gestegen van 76 naar 148. De verwachting is dat dit verder zal toenemen. “Door de stijgende energierekeningen en hoge inflatie komen veel Ridderkerkse huishoudens niet meer rond. Bijvoorbeeld ZZP-ers en ouderen met een AOW-uitkering, die vroeger hun vaste lasten nog wel konden betalen en nu niet meer” stelt de Voedselbank.

Tegenover de toegenomen hulpvraag staat een afname van de aanvoer van verse producten, zoals groent en fruit. Donateurs, onder meer supermarkten, leveren minder nu zij maatregelen hebben genomen om voedselverspilling tegen te gaan en strakker inkopen. Hierdoor blijft er minder over voor de voedselbank. “”Met de hulp van lokale ondernemers, organisaties en particulieren worden nu de ingeschreven huishoudens voorzien. Voor de komende maanden is er meer nodig” benadrukt het bestuur van de lokale Voedselbank.

500 huishoudens
Om meer mensen te kunnen helpen is landelijk voor de Voedselbanken besloten om de toelating te verruimen. Een alleenstaande ouder met twee kinderen kwam voor de Voedselbank in aanmerking als er maandelijks minder dan 450 euro voor eten en drinken over bleef. Nu is dat drempelbedrag 520 euro.
In Ridderkerk is de groep die net niet in aanmerking kwam voor de Voedselbank al in beeld via de FoodCompany. Samen bereiken zij ca 500 Ridderkerkse huishoudens waarin 540 kinderen opgroeien. Dagelijks komen ongeveer 100 personen producten uitzoeken aan de Colijnstraat 6. Er wordt naar gezinsgrootte verdeeld wat er is. Klanten van de Voedselbank kunnen vier dagen per week langskomen.

Houdbare producten
Het bestuur hoopt dat de geloofsgemeenschappen, bedrijven en goede doelenfondsen extra kunnen bijdragen om de nood te ledigen: “Wij zijn erg dankbaar voor alle particulieren, bedrijven en organisaties die ons steunen. De nood neemt de komende maanden toe. Laten we de handen ineen slaan voor de Ridderkerkse minima.”
De klanten van de Voedselbank zouden zeer geholpen zijn met houdbare gezonde producten zoals onversneden groente en fruit bijvoorbeeld courgette, uien, wortelen, kool, appelen en sinaasappelen etc. Ook conserven, pasta, rijst en couscous, tomaten en tonijn zijn gewilde producten. Tandpasta, shampoo en vooral luiers maat 4,5,6 zijn nodig. En voor de eiwitten vlees/kip/vis en eieren. Producten kunnen elke dag tussen 12.30 en 13.00 worden gebracht naar de Voedselbank aan de Dr. Colijnstraat 6 in Ridderkerk. Grotere hoeveelheden kunnen worden opgehaald.