De rode lijn laat zien waar het scherm moet komen
De rode lijn laat zien waar het scherm moet komen

Scherm van zes meter in Oosterpark

Algemeen

RIDDERKERK - De bewonersgroep 3VO-Biotoop kan zich vinden in de uitvoering van een geluidscherm, zoals voorgesteld door het college. Er is begrip voor het niet extra investeren in de fundering om in de toekomst verhoging van het scherm mogelijk te maken. “Dat vinden we jammer, maar we kunnen het gezien de prijsstijgingen begrijpen” zegt woordvoerder Kees Vingerling.

3VO is blij dat het college de plaatsing van een scherm langs de A15 in het Oosterpark doorzet. Vorig jaar waren de bewoners in mineur door de aankondiging dat de nieuwe coalitie het besluit wilde heroverwegen. Er was vrees voor het niet doorgaan waar de bewonersgroep al meer dan zes jaar voor strijdt. “We waren bezorgd dat het college het scherm i.v.m. met de gestegen kosten op de lange baan zou schuiven” aldus Vingerling.
Zo is het niet uitgepakt. Als de gemeenteraad deze maand instemt komt er een scherm van zes meter hoogte over een lengte van 1700 meter. Het vraagt wel een extra investering van 750.000 euro. Bij het besluit in 2020 stelde de gemeenteraad er al een budget van bijna 8,8 miljoen voor beschikbaar.

Kokosscherm
Er zou nog eens een miljoen bij moeten als de raad vasthoudt aan de wens om het scherm in de toekomst te kunnen verhogen naar acht meter. Losgelaten is ook het idee om zonnepanelen op het scherm aan te brengen. Berekend is dat hiermee geen financiële winst is te behalen.
Ook in de uitvoering van het scherm wil het college besparen. Er wordt afgezien van een variant met beton en staal. Gekozen is voor een kokosscherm, die qua uitvoering 250.000 euro goedkoper is dan een betonnen scherm. Onveranderd is het beeld dat het scherm een groene aankleding krijgt.

3VO heeft geen bezwaar tegen de keus voor een kokosvariant. “We hebben daartegen geen bezwaar, mits dat niet ten koste gaat van de geluidsreductie en van de levering van het scherm. Langdurige en waterdichte garantie-afspraken met de leverancier zijn daarbij van belang” sprak Vingerling vorige week in de raadscommissie. Het onderhoud van het scherm en het groen zal de gemeente 10.000 euro per jaar kosten. Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde neemt het niet op in haar onderhoudsprogramma. Het recreatieschap wil ook dat de gemeente de grond aankoopt voor de plaatsing van het scherm. De strook zou verloren gaan voor natuur- en recreatiedoelstellingen. Het zal de gemeente zo’n 35.000 euro kosten.

Advertenties uit de krant