De Stevinstraat (boven) en de nieuwbouw van 't Ronde Sant
De Stevinstraat (boven) en de nieuwbouw van 't Ronde Sant

Bewoners van Stevinstraat voelen zich niet gehoord

Algemeen

RIDDERKERK - Bewoners van de Stevinstraat voelen zich niet gehoord met hun bezwaren tegen het bestemmingsplan ‘t Ronde Sant. Tegen het plan voor de bouw van tien woonlagen agerende omwonenden lijken de politieke discussie te bepalen. Bij de Stevinstraat zit de pijn vooral in het uitzicht op vier bouwlagen voor het nieuwe Ronde Sant.

Het zorgcentrum heeft tegenover de Stevinstraat nu een hoogte van een tot anderhalve verdieping. De overburen willen dat het niet hoger wordt en het gebouw veel verder van hun deuren komt als er toch voor meer bouwlagen gekozen wordt. Zij spreken niet alleen van verlies van uitzicht, maar ook van verlies van privacy en verlies van zonuren. Dit laatste zal effect hebben op de opbrengsten van zonnepanelen. De bezwaren van de Stevinstraat zijn vorig jaar breed ingebracht tijdens een informatieavond over de herontwikkeling van ‘t Ronde Sant. Naar aanleiding van de kritiek is er iets geschoven met het plan aan de oostelijke zijde, maar voor de bewoners is dit onvoldoende. Er is nog steeds sprake van vier bouwlagen en het verlies aan zonlicht wordt met name in het najaar als te groot ervaren.

Groene afscherming
De gemeente denkt het verlies van privacy te ondervangen door de plaatsing van een groene afscherming, waarmee de inkijk in de tuinen van de woningen wordt gereduceerd.
Voor de Stevinstraat veranderd daarmee niets aan de afstand tot de tuin van ‘t Ronde Sant, waardoor er overlast ervaren kan worden. De bewoners stellen dat ze nu al soms het schreeuwen van dementerende ouderen kunnen horen en willen niet dat ze in de toekomst pal langs hun tuinen kunnen wandelen of verblijven. Volgens bezwaarmakers zal dit zeker verlies van woongenot betekenen. Het bouwplan zal volgens de bewoners ook tot waardeverlies voor hun woningen leiden.

Niet geluisterd
Het steekt bij de bewoners van de Stevinstraat ook dat ze niet in een vroeg stadium bij het maken van de plannen betrokken zijn: “We wonen het dichtstbij, maar er is niet naar ons geluisterd.”
Ook in de procedure ervaren dat bewoners dat er “vrijwel niets” met hun opmerkingen wordt gedaan: “Waardeloos, er wordt niet geluisterd. Na ons vorige protest is er niets veranderd. We komen absoluut in de schaduw te zitten.”

Advertenties uit de krant