'Spitsdrukte' op de Burgemeester de Kruijffstraat

Ergernis over schoolfile

RIDDERKERK - Buiten de schoolvakanties is het een dagelijkse ergernis voor van de buurt bij openbare basisschool De Piramide in Ridderkerk. Ouders die hun kinderen naar school brengen of ophalen zorgen voor verkeershinder en ergernis door te parkeren op plekken waar dit niet is toegestaan. Buurbewoners zien er hun enige ontsluitingsweg door geblokkeerd worden. De vele auto’s zorgen ook voor onoverzichtelijke situaties, waardoor het onveilig is voor kinderen die wel lopend of met de fiets naar school komen. Als er met twee wielen op de stoepen is geparkeerd is het trottoir te smal

Parkeren op de stoep. Parkeren waar gele strepen dat verbieden. Parkeren voor garagedeuren. Parkeren op laadplekken voor elektrische auto’s. Dubbel parkeren. Negeren van een inrijverbod voor auto’s. Het zou dagelijks flink wat bekeuringen kunnen opleveren nabij OBS De Piramide.
Bewoners van de Burgemeester Kruijffstraat, Burgemeester Crézeestraat en Van den Broekstraat begrijpen niet dat dit al zo lang kan doorgaan. “Kwart over acht ’s ochtends is blijkbaar te vroeg voor onze agenten en boa’s” schampert een bewoner, die maandenlang dagelijks melding deed van de overlast. Foto’s van overtredingen en het onoverzichtelijke verkeersbeeld gingen dagelijks naar de gemeente-app. Terugkwamen begripvolle reacties, maar daadwerkelijk optreden bleef uit. Buurtbewoners voelen zich niet serieus genomen met dit al jaren slepende probleem. Acties van de school om het gedrag van de ouders te beïnvloeden hebben geen blijvend resultaat opgeleverd. “Er zijn ludieke acties met de kinderen geweest en er zijn verschillende keren flyers verspreid. Maar er veranderd niets. En als je die ouders zelf aanspreekt krijg je een grote mond terug” vertelt een bewoonster.

Enige ontsluiting
In de buurt is er weinig begrip voor ouders die hun kinderen niet simpel afzetten nabij de school, maar ook mee naar binnen gaan. Hun auto’s staan dan vaak minutenlang hinderlijk in de weg. Tegenliggers kunnen elkaar moeilijk passeren als er half op de stoep is geparkeerd. Voor de ruim 200 huishoudens is de route naar de Lagendijk de enige ontsluiting van de buurt. De schooldrukte op de Burgemeester Kruijffstraat maakt dit bij momenten onmogelijk.
Een oplossing hiervoor wordt al jaren als een worst voorgehouden. Een aansluiting op de Geerlaan zou de bewoners aan de andere kant letterlijk een uitweg kunnen bieden. Hierover werd al gesproken bij de plannen voor de reconstructie van de Lagendijk in 2018. Een opening naar de Geerlaan zal minder autoverkeer op de Lagendijk als fietsstraat brengen. “Die fietsstraat is aangelegd, maar tot een doorbraak naar de Geerlaan moet het nog komen. Dan kunnen we de andere kant op als iedereen weer met die auto’s bij de school meent te moeten staan” stellen de bewoners.