Annemarie Rijkée schreef zelf liedjes voor haar lessen en het Ukkepukconcert
Annemarie Rijkée schreef zelf liedjes voor haar lessen en het Ukkepukconcert

Met kleintjes genieten van muziek

Algemeen

Met 42 dienstjaren is Annemarie Rijkée met afstand de langst werkzame docent van de muziekschool in Ridderkerk. Haar enthousiasme voor het geven van muzieklessen is er zeker niet minder om geworden: "Naast mijn reguliere fluitlessen mag ik de laatste jaren ook werken met de allerkleinsten. Het maakt mij ook blij als ik al die ukkies plezier met muziek zie beleven."

Annemarie Rijkée leeft voor muziek. De dochter van de vermaarde Ernst Rijkée, die zowat half Ridderkerk gitaar leerde spelen, ging al op 16-jarige leeftijd naar het conservatorium. Vier jaar later was ze na haar afstuderen muziekdocent en uitvoerend musicus. Beide sporen is ze alle jaren blijven bewandelen. Ze speelt nu bijvoorbeeld nog met het Nederlands Arpeggio Trio en is vaste fluitiste van de Koos Mark Big Band. Fluitlessen geeft ze aan jong en oud. Ze heeft hiermee al heel wat kinderen van vroegere leerlingen mogen begroeten: "De meesten herken ik direct, want gezichten vergeet ik niet."

Eigen liedjes
Inmiddels is Annemarie ook uitgegroeid tot een gespecialiseerde vakdocent voor "Muziek op schoot" en andere muzieklessen voor peuters en kleuters. Ze werd bij toeval op dit spoor gezet. "Ik werd gevraagd om een Ukkepukconcert te presenteren. Dat heeft me enthousiast gemaakt om meer voor deze doelgroep te doen" vertelt ze. Wat volgde was een post hbo-opleiding om te kunnen werken met kinderen van 0 tot 4 jaar. Met die bagage verzorgt de muziekdocente nu cursussen met voornamelijk eigen liedjes. "De lessen voor kleintjes zijn natuurlijk speels, maar er zit wel degelijk ontwikkeling in. Niet alleen het gevoel voor muziek wordt gestimuleerd, maar ook taal en motoriek. Daarbij is er ook de sociale ontwikkeling omdat kinderen samen dingen doen" licht ze toe.
In de programma's van tien lessen wordt het stapsgewijs 'moeilijker' gemaakt. Zo worden bij een wekelijks terugkerend liedje gebaren geleerd en komen er na een paar keer simpele instrumentjes bij. Annemarie bedacht ook een originele manier om die materialen weer terug te krijgen. "Ik heb een vrolijk opruimliedje. Daar doen kinderen al snel aan mee."

Open dag
Op zaterdag 2 februari is er tijdens de open dag van de muziekschool een Ukkepukconcert in Het Plein. Ook hiervoor heeft Annemarie Rijkée de meeste stukken zelf geschreven. Dit concert voor kinderen van 0 t/m 5 jaar in theater Het Plein is inmiddels uitverkocht. Na dit muziekprogramma voor de kleintjes zijn vanaf 11.00 uur alle (groot)ouders en kinderen welkom om gratis kennismaken met de muzieklessen voor baby's, peuters en kleuters in Het Plein aan het Koningsplein 3. Voor meer informatie: www.muziekschoolridderkerk.nl.

Advertenties uit de krant