De gang van museum Johannes Postschool
De gang van museum Johannes Postschool

Educatiemuseum in de verkoop

Algemeen

RIDDERKERK - Het museum Johannes Postschool in Rijsoord is te koop gezet. Het educatiemuseum aan de Rijksstraatweg is in de verkoop gebracht bij De Landerije Makelaars en werd op 24 december op Funda gezet.

Eigenaar Ad Los hoopt op het vinden op een gedreven man of vrouw, die met dezelfde passie het museum zal voortzetten. Haast met de verkoop heeft hij naar zijn zeggen niet: “Huizen gaan nu als zoete broodjes, maar voor een museum zullen er niet zoveel kopers zijn. Het is dus wachten op een geschikte partij. Ondertussen blijf ik hier gewoon doorgaan, want ik vind het nog steeds leuk. Maar ik ben 72 en moet dus ook naar de toekomst kijken. Ik zal hier niet voor eeuwig zijn.”

Planetarium en 3D-films
Het schoolgebouw waar op 15 mei 1940 de capitulatie werd ondertekend, kwam in 1996 in handen van Ad Los. Hij kocht het van de gemeente en maakte er een museum van met onder meer een getrouwe reconstructie van het lokaal ten tijde van de capitulatie, een planetarium en een observatorium met een Zeiss telescoop. Een origineel ruimtevaartpak van Alexei Leonov is er ook te bewonderen. Daarnaast bouwde Los een ‘tijdmachine’ die met 3D-films teruggaat naar historische momenten, een bioscoopzaal en een restaurantruimte. Bezoekers kunnen bovendien met een rondvaarboot de Waal op.
De koper van het museum krijgt het er allemaal bij. Ook de beheerderswoning, waar Los nu zelf woont, is bij de koop ingegrepen. “Als er iemand komt die wil dat ik er volgende week uit moet zijn ben ik weg. Maar het zal wel langere adem vergen. Tot die tijd ga ik hier met alle plezier door” zegt de museumbouwer.

Advertenties uit de krant