Logo decombinatieridderkerk.nl
<p>Saskia Bakker tussen de ontelbare geraniums die de klanten zelf uit mogen zoeken.</p>

Saskia Bakker tussen de ontelbare geraniums die de klanten zelf uit mogen zoeken.

(Foto: Ronald Hooijmeijer)

Een geranium gewoon een geranium? Vergeet het maar.

Castello Sylvia, Linda, Trend Hann, Karolina en Big5 White Angel. Enig idee waar dit stuk over gaat? Geraniums.

Genoemde namen zijn slechts vijf -, van de veertig... soorten die Kwekerij ‘De Zwaan’ in Rijsoord heeft. Begin februari zijn de kassen aan de Rijksstraatweg nog helemaal leeg. Aan het einde van de maand worden ze vol gezet met ontelbare geraniums en ander perkgoed.

Bart Bakker: ,,Eind februari komen de bewortelde planten binnen. Lange tijd was het zo dat we 15 mei, IJsheiligen, met de verkoop startten, maar de klanten gingen steeds eerder naar perkgoed vragen. Nu beginnen we al in maart met de verkoop van violen.”

Stekken

,,Een geranium is een stekplant. Toen we het bedrijf in 2000 overnamen van mijn oom kochten we ‘stekkies’ en bewortelden we die zelf. Een bewerkelijk en tijdrovend werk. In de loop van de jaren, zag je een verschuiving van het stekplukken naar lageloon landen.” 

“Onze stekken komen nu uit Kenia. Ze worden in Nederland beworteld. Wij zetten ze daarna in de eindpot. We laten de planten zo rustig mogelijk groeien. Hierdoor krijg je sterke compacte geraniums met een goed wortelstelsel.”

Boete

,,Een geranium is een makkelijke plant. Met regelmatig water en tijdig verwijderen van de dode bloemen, heeft men er tot het einde van het jaar plezier van. Met een stek van de volwassen plant, kan men weer een nieuwe plant kweken. Je zou dus zeggen dat we een eigen cyclus in stand kunnen houden. Maar zo simpel is het niet. 

Op ieder soort zit een licentie, zodat je niet ongestraft zelf kan stekken. Niemand zal in het schuurtje van de buurvrouw komen kijken of er illegaal gestekt wordt. Maar als wij dat als kwekerij gaan doen, dan kunnen we gegarandeerd op controle en een forse boete rekenen.”

Assortiment

Ik had me voorbereid op een paar uur oude bloemen verwijderen of oppotten, maar eigenlijk was er niets voor mij te doen. Of het moet zijn dat ik de klanten zou helpen. Want ondanks dat het een koud voorjaar is en de temperatuur op de dag van mijn bezoek niet boven de tien graden kwam, was het druk. Al dacht Saskia daar anders over. ,,Nu valt het wel mee hoor. Als het lekker weer wordt, dan is het pas rennen. 

De mensen mogen de kassen inlopen om de planten uit te zoeken. Ze komen van heinde en ver. Dat komt door de bekendheid via de website, onze social media kanalen en de scherpe prijzen. Het assortiment perkplanten is in de loop van de jaren flink gegroeid. Eerst waren het alleen geraniums. Maar als er steeds weer vragen komen naar andere soorten, dan groei je langzaam naar het assortiment zoals wij het nu voeren.”

Ander werk

Bart: ,,Eind juni zijn de kassen weer leeg. Wij zeggen altijd, als de zomer begint dan moeten onze kassen leeg zijn. De perkplanten staan in de tuin en de mensen willen van de zon en de kleurige tuin genieten. In februari begint het circus weer van voor af aan.

In de tussenliggende maanden hebben Saskia en ik ander werk. Deze handel is erg leuk om te doen, maar we kunnen er geen twaalf maanden van leven.”

Meer berichten