Vogels vinden buiten steeds vaker een pot pindakaas
Vogels vinden buiten steeds vaker een pot pindakaas

De pindakaastest voor vogels

Algemeen

RIDDERKERK - Voor kieskeurige mensen is er een pindakaastest gepubliceerd. De pindakaas is getest op smaak, de hoeveelheid nootjes en of ze smeuïg is. De test is bedoeld voor mensen, maar wist u dat steeds meer vogels aan de pindakaas zijn?

Let maar eens op; bij elke dierenspeciaalzaak zijn, en nu komt een prachtig scrabbelwoord; vogelpindakaaspothouders met daarbij een pot met pindakaas te koop.
Ook de Aldi's , de Actions en zelfs Intratuins hebben dit gat in de markt al ontdekt. Er is ook speciale pindakaas voor vogels te koop; zowel met als zonder meelwormen. Maar gewone mensen pindakaas wordt door de vogels ook niet versmaad. Dus hangen er nu overal in de woonwijken potten pindakaas buiten voor de vogels.

De hamvraag is nu; welke pindakaas vinden de vogels het lekkerst? Dat kunnen uiteraard alleen vogels beoordelen. Als testers melden zich spreeuwen, kool en pimpelmezen. De spreeuw vond dat hij als opportunist wel mee moest doen. Maar de koolmezen gaven aan dat hij veel te onhandig was om op de juiste wijze aan de pot te hangen en spreeuwen moeten eigenlijk geen risico's nemen, hun aantallen lopen al terug. Kool en pimpelmezen namen deze verantwoordelijke taak graag op zich.

Zo kun je nu hele wolken mezen ijverig van tuin naar tuin zien huppen, speurend naar potten met pindakaas. Is de pindakaas gevonden dan zie je dat ze stuk voor stuk er paar keer in prikken met de snavel om vervolgens op een takje te gaan zitten, te proeven en de snavel af te vegen om gereed te zijn voor een nieuwe test. Zodra allen klaar zijn vertrekken ze naar een nieuw proefterrein.

Wanneer de uitslag wordt bekend gemaakt is nog punt van discussie. De koolmezen vinden dat dit nog voor het eind van de winter moet geschieden, maar de pimpelmezen geven de voorkeur om dit vlak voor de volgende winter te doen; ze geven aan meer te verwachten van de te generen publiciteit en hopen daarmee ook het aanbod van de juiste pindakaas te beïnvloeden. Zodra er een beslissing is genomen zal deze bij Vroege Vogels bekend worden gemaakt.

Groene agenda

Zaterdag 2 januari: Verrassende struintocht. Locatie onbekend, maar er wacht erwtensoep. Vertrek om 10 uur vanaf parpeerplaats bij NME-centrum "De Groene Draak" aan de Kastanjelaan. Deelname is gratis. Aanmelden bij Jaap Nispeling: 06 5329 9049.

Advertenties uit de krant